Regija     | 02.11.2020. 09:07 |

Pendeš na konferenciji PSSE o javnim medijskim servisima u tranziciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Marina Pendeš učestvovat će sutra na Parlamentarnoj online konferenciji o temi “Javni medijski servisi u tranziciji: aktuelni izazovi i put naprijed”.

Na konferenciji, koju za parlamentarce iz BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije organizuje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) uz podršku Evropske radiodifuzne unije (EBU), predviđeno je učešće članova Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSSE, te međunarodnih eksperata iz Evropskog parlamenta, EBU-a, evropskih medijskih regulatora i javnih RTV servisa.

Kako su organizatori najavili, u okviru prve konferencijske sesije raspravljat će se o ulozi parlamenata u podržavanju javnih medijskih servisa, posebno o pravnim aspektima kojima se obezbjeđuje urednička nezavisnost i održivo finansiranje javnih servisa. Druga sesija posvećena je izazovima s kojima se suočavaju javni servisi u uspostavljanju institucionalne i uredničke nezavisnosti.

Konferencijom bi trebalo da predsjedava glavni izvjestilac o medijskim slobodama i bezbjednosti novinara, član Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PSSE i poslanik u Parlamentu Austrije Stefan Schennach, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!