Bosna i Hercegovina     | 02.11.2020. 08:58 |

IGK - Saopćenje HNS-a pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučnih činjenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Povodom saopćenja Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) u vezi terorističkih napada u Francuskoj, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da se na ovaj način pokušava agresija na državu Bosnu i Hercegovinu reinterpretirati kao borba protiv 'islamskog terorizma i ekstremizma', tvrdeći da se država Bosna i Hercegovina branila i odbranila od srpskog i hrvatskog agresora, a ne od islamskog ekstremizma.

Podsjećaju na presude u Hagu tvorcima Herceg-Bosne, navodeći da ovo saopćenje znači "kontinuitet zločina prema državi BiH drugim sredstvima". Iz Instituta navode da je "u presudama Haškoj šestorci Haški tribunal utvrdio da je paradržava Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH, te njegovo ujedinjenje sa susjednom Hrvatskom".

- Na toj platformi su izvršeni strašni zločini nad Bošnjacima, autohtonom bosanskom narodu i jednom od najstariji evropskih naroda. To su pravni fakti, koje priznaje cjelokupna međunarodna javnost i institucije civiliziranog svijeta - ističu iz Instituta, tvrdeći da je ovo još jedan u nizu pokusaja revizije sudskih, historijskih i naučnih činjenica. 

- To je ozbiljni nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija. Borba za istinu i pravdu ostaje najbolja brana antibosanskom djelovanju i najbolja brana ponižavanju žrtava agresije i genocid - poručuju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom