Regija     | 31.10.2020. 11:14 |

Slovenija: 1797 novih zaraza, epidemija ne jenjava

FENA Agencije

LJUBLJANA, 31. listopada (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6710 testova potvrđeno 1797 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je u subotu glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin.

To je jedan novozaraženi manje nego prethodni dan, a i udio pozitivnih testova je smanjen i sada iznosi 26,78 posto, no epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da epidemija jenjava i da se je trend iz zadnjih dana promijenio jer se od srijede primjenjuje izmijenjeni protokol testiranja na ciljne skupine.

To znači da liječnici u primarnom zdravstvu više ne upućuju na testiranje one koji pokazuju znakove bolesti i imaju blaže simptome, nego samo one sa težim oblicima bolesti, zaposlene u zdravstvu i u domovima za starije.

"Dajte svoj prilog zaustavljanju virusa i ostanite kod kuće", naveo je glasnogovornik Kacin u poruci na Twitteru.

Infektolog Mario Fafangel iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da je zbog promjena u modelu testiranja teško govoriti o trendu smanjenja rasta infekcije i "svjetlu na izlasku iz tunela", te da je važniji podatak o broju hospitalizacija koji i dalje raste.

Voditeljica vladinog stručnog tima za covid-19 Bojana Beović izjavila je sinoć za Slovensku televiziju da neki podaci daju nadu da su uvedene rigorozne mjere za obuzdavanje epidemije počele davati rezultate, ali da treba biti oprezan i da se možda radi o "statističkim oscilacijama", te da mjere i dalje moraju ostati na snazi i primjenjivati se od strane svih.

Predviđamo da će donesene rigorozne mjere ostati na snazi oko mjesec dana, to jest dvije inkubacijske dobi virusa, kazala je Beović, rekavši da će nakon toga najprije doći do popuštanja mjera koje vrijede za obrazovni proces, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo