Kultura     | 30.10.2020. 18:37 |

Izložbom i predstavljanjem knjige u Vijećnici obilježen 'Sarajevski purim'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Otvaranjem izložbe i predstavljanjem knjige autora Elija Taubera večeras je u Vijećnici obilježen "Sarajevski purim", događaj koji se desio prije više od 200 godina kada su sarajevski muslimani izbavili nekolicinu uglednih sarajevskih Jevreja zajedno sa rabinom.

- Okupio nas je izuzetan društveni i kulturni događaj – "Sarajevski purim", kojim obilježavamo skladan život između Jevreja i muslimana u Sarajevu i BiH. Tradicijska upućenost jednih na druge od neprocjenjivog je značaja. U ovom gradu dovoljno je uvijek bilo mjesta za sve. Tako i za prognane Jevreje iz Španije, koji su bez ikakvih ograda ili uslovljavanja primljeni u BiH - istakao je u prigodnom obraćanju dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić.

O tome da je većina ljudi i danas, u Sarajevu i BiH, dostojna humanističkog naslijeđa iz svoje povijesti, rječito će posvjedočiti brojni fakti iz ovdašnje daleke, ali i nedavne prošlosti. O tome svjedoči i "Sarajevski purim", navodi se u saopćenju.

- Vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati na zajedničkim projektima, živjeti i praktikovati dijalog, suživot, kulturu komšiluka. Čuvati, njegovati i pamtiti našu historiju i prebogatu baštinu – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja - poručio je Šarić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i autor Eli Tauber kazali su kako je Purim značajan datum za sve muslimane i Jevreje i da on pokazuje da su ove dvije zajednice uvijek u BiH živjele u skladu.

- 'Sarajevski purim' je jedinstven po tome jer je narod spasio Jevreje - istakao je Tauber.

Uz izložbu, večeras je predstavljena i knjiga "Sarajevski purim" Elija Taubera, a zahvaljujući Gradu Sarajevu i gradonačelniku Abdulahu Skaki to djelo je prevedeno i na engleski jezik.

Izložba i knjiga su rezultat dugogodišnjeg Tauberovog rada na tu temu. Autor je koristio arhive Gazi Husrev-begove biblioteke, Jevrejske zajednice, Srednjobosanskog kantona (SBK) u Travniku i Osmanskog državnog arhiva u Istanbulu.

Postavka je prvi put predstavljena prošle godine tokom održavanja konferencije "Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima".

Obilježavanje "Sarajevskog purima", značajnog datuma u historiji dva naroda, večeras je u Vijećnici oplemenio hor "Kolonomos family" izvedbom sefardske romanse, stare pjesme španskih Jevreja "Adio kerida" i poznate stare narodne pjesme "Kad ja pođoh na Bentbašu", navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta