Svijet     | 30.10.2020. 15:43 |

Francuski ministar Damarnin upozorava na nove napade

FENA Internet

PARIZ/NICA, 30. oktobra (FENA) - Francuski ministar unutrašnjih poslova izjavio je kako postoji vjerovatnoća novih militantnih napada na francuskom tlu i da je njegova zemlja angažovana u ratu protiv islamističke ideologije nakon drugog smrtonosnog napada nožem u njenim gradovima u dvije sedmice.

Ministar Gerald Damarnin izjavio je to dan nakon što je napadač koji je uzvikivao “Allahu Akbar” (Bog je najveći) odrubio glavu ženi i ubio je još dvije osobe u crkvi u Nici.

Napadača je ranila policija i sada je i kritičnom stanju u bolnici.

- Mi smo u ratu protiv neprijatelja koji je i unutar i van zemlje. Trebamo uvidjeti da je bilo i bit će dešavanja poput ovog užasavajućeg napada - izjavio je Damarnin za RTL radio.

Predsjednik Emmanuel Macron razmjestio je na hiljade vojnika kako bi zaštitili bitne lokacije kao što su mjesta molitve i škole, a stepen pripravnosti u Francuskoj je na najvišem je nivou.

Jučerašnji napad, na dan rođenja poslanika Mohammeda, desio se u jeku muslimanskog gnjeva širom svijeta zbog francuske odbrane prava na objavu karikatura poslanika Mohammeda. Demonstranti, koji smatraju karikature uvredom poslanika, osudili su Francusku na uličnim protestima u nekoliko zemalja s muslimanskom većinom.

Deseci hiljada muslimana protestovali su u Bangladešu u petak, uzvikujući parole kao što su "bojkotujmo francuske proizvode" i noseći transparente na kojima piše za Macrona da je "najveći svjetski terorista" dok su marširali ulicama prijestonice Dhake.

Francuski vodeći antiteroristički tužilac izjavio je da je čovjek koji je osumnjičen da je izveo napad u Nici Tunižanin rođen  1999. i stigao je  u Evropu 20. septembra preko Lmpeduse, italijanskog otoka u blizini Tunisa koji je vodeća polazna tačka za migrante iz Afrike, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom