Stranačke aktivnosti     | 30.10.2020. 14:02 |

Saopćenje za javnost DF-a i Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Kandidat koalicije DF i GS za načelnika općine Centar Muhamed Fazlagić: Ajnadžića ne interesuje sport, interesuje ga samo ideja otimanja zemljišta sportskih klubova

 

Predsjednik Građanskog saveza i kandidat za načelnika općine Centar Sarajevo Muhamed Fazlagić povodom sudske odluke da se zemljište oduzeto AK Sarajevo  vrati u vlasništvo ovog sportskog kluba istakao je da  Ajnadžić ne razumije sport niti ga on suštinski interesuje.

Puno je takvih primjera. Pokušao je oteti zemljište AK Sarajevo, upisati ga u vlasništvo općine Centar, kako bi vjerovatno kasnije mogao manipulisati s tim.  Srećom, njegova namjera je osujećena i Sud je odlučio da se zemlja vrati u vlasništvo AK Sarajevo koji na tom prostoru i lokaciji egzistira od 1964 godine.

Podsjećamo, nakon što je Daver Vranić, proslavljeni BH teniski reprezentativac i stručnjak, revitalizirao zapušteni teniski centar, u njega uložio preko 300.000 maraka i uredno plaćao godišnju najamninu od 37.000 KM plus PDV 17%, gospodin Ajnadžić mu je oduzeo pravo korištenja tih terena, iako je bio jedini ponuđać na javno objavljenom tenderu.

Kada je sadašnji načelnik Nedažad Ajnadžić uvidio da je Vranić jedni ponuđać, poništio je tender. U tom kontekstu ne treba nas iznenaditi činjenica da nam teniske zvijezde napuštaju grad zbog loših uslova za razvoj i napredak, pa sele u Beograd-Džumhur, Bašic-Belgija, Herdželaš-USA itd.

Međutim saga o stadionu AFH-Koševo se nastavlja današnjom odlukom da se pregovori oko istog odgode za postizborni termin.  Svjedoci smo u svakom izbornom ciklusu  kako se manipuliše  ovom temom. 

Kandidat za načelnika općine Centar Muhamed Fazlagić naglašava da aktuelna vlast nema sluha za potrebe sportista i sportskih udruženja.

“Od fantomskih investitora, do priče o Bordo areni, iznajmljivanja za jednu marku i slično.  Suština je da ni Ajnadžić niti njegov prethodnik Bećirević, koji je sada u njegovom kabinetu (valjda po zemljačkoj Rogatićkoj liniji, jer ideološku vezu nemaju) niti su bili u stanju, niti žele, niti znaju da riješe ovo pitanje, a nemaju ni emotivnu vezu sa FK Sarajevom.  Epilog je poznat. Reprezentacija i FK Sarajevo svoje utakmice uglavnom igraju u Zenici, a najveći gubitnik je ekonomija upravo općine Centar. Umjesto da hoteli, restorani, kafići i sve ostale vrste ugostiteljsko turističkih i uslužnih djelatnosti na općini Centar kapitaliziraju, plodove ubiru u Zenici. Čestitke Zenici. Drago mi je da su pregovori odgođeni do poslije izbora, jer će preko puta menadžmenta FK Sarajevo, kao pregovarač sjediti neko ko želi na napravi sporazum kojim će sve strane biti zadovoljne.”

Na koji način aktuelna vlast ne rješava goruća pitanja iz oblasti sporta najbolje pokazuju činjenice poput podatka da bazen na FASTO-u stoji potpuno neiskorišten. 

Fazlagić ističe da trenutačna vlast ovaj podatak Pravda nedostatkom nadležnosti kao i drugim banalnim izgovorima.

“Naravno Ajnadžić će to pravdati nedostatkom nadležnosti i sličnim izgovorima. Iako je njegov tada partijski prijatelj bio na čelu kantonalne vlade, partijski prijatelj gradonačelnik, načelnik nije uspio da harmonizira akciju za revitalizaciju istog, kako bi svi mališani sa općine Centar mogli proći školu plivanja, a stariji građani koristiti usluge bazena u cilju rekreacije i poboljšanja ukupne zdravstvene slike na općini Centar.”

Rješenje gorućih problema sportskih organizacija i sportskih radnika na teritoriji općine Centar prema mišljenju Muhameda Fazlagića ogleda se prvenstveno u stopiranju otimanja zemljišta sportskih klubova čemu svjedočimo u proteklim godinama mandata Nedžada Ajnadžića.

“Predati fudbalskom klubu stadion Asim Ferhatović na upravljanje od 30+15 godina, dozvoliti ulaganje u prateće objekte, kako bi investitor imao financijsko opravdanje za ulaganje u isti, bez ikakvih trikova i administrativno proceduralnih zamki.  Prestati sa nelegalnim "otimanjem" zemljišta, sportskim organizacijama, kao u slučaju sa AK Sarajevo, koje je na svu sreću Sud poništio. Vratiti teniski centar na upravljanje stručnim ljudima kao sto je Daver Vranić. Pod hitno u saradnji sa Kantonom osposobiti bazen na FASTO-u, u cilju plivačke obuke svih školaraca sa općine Centar i u cilju poboljšanja rekreativnih mogućnosti građana.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta