Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 12:28 |

Obilježena 20. godišnjica Rezolucije UN 1325 'Žene, mir i sigurnost' (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine danas ima 7,1 posto žena, od vojnika do brigadira, koje zajedno s kolegama učestvuju u vojnim misijama širom svijeta - rečeno je danas na obilježavanju 20. godišnjice Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 "Žene, mir i sigurnost" u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija UNSCR 1325 promovira rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, kao i definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić tvrdi da su rijetke situacije kada se ljudi u BiH mogu pohvaliti preuzimanjem i realizacijom međunarodnih obaveza.

- BiH je čak i lider u regionu i vrlo visoko kotiramo na globalnom nivou. Ovo je tematika koja je vrlo bitna, jer upućujemo naše ljude u misije u kriznim područjima i prilagodili smo naše akte toj rezoluciji - istakao je Podžić te dodao da je ta rezolucija trebala biti usvojena i prije sukoba u BiH, jer bi moglo manje žena preživjelo torture.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field smatra da su od usvajanja te rezolucije diljem svijeta napravljeni brojni pozitivni koraci.  

- Posebno smo ponosni na snažno partnerstvo o ovom važnom pitanju - istakao je ambasador te najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti pružati podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović podsjetio je da su OSBiH 2019. godine prvi put u Evropi organizirane konferenciju "Žene, mir i sigurnost".

- Svaki dan pokušavamo da imamo adekvatnu politiku koja ima za cilj da kreira bolju rodnu ravnopravnost. Ali puno je obaveza pred nama i moramo pokazati krajnju posvećenost implementaciji ove rezolucije - istakao je.

Komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak istakao je važnost poboljšanja uloge žena i njihove prisutnosti u oružanim snagama.

- BiH je među prvom zemljama koja je izradila i implementirala Akcioni pan i zato vam odajem priznanje - istakao je.  

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general William J. Edwards izrazio je ponos što je NATO štab Sarajevo aktivni sudionik u provođenju te rezolucije u OSBiH.

- Vjerujem da su žene lideri i najbolje ambasadorice Rezolucije. Imati više žena na visokim dužnostima i mjestima odlučivanja, trebao bi biti jedan od naših ciljeva - zaključio je.  

Pogledajte https://fena.ba/video/5032/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zQ7kXsjGoSCvlognF1qtVFgPDtIC9mal?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana