Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 12:14 |

VKBIBiH, HNVBiH, SGV:PzR i Krug 99: Odbacujemo teze o samoopredjeljenju naroda

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 30.oktobra (FENA) - Povodom inicijative koju je najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, da će u slučaju da se ne prihvate njegovi zahtjevi u vezi s promjenom Ustava i Izbornog zakona, da će on s Draganom Čovićem pozvati na samoopredjeljenje ili razduživanje naroda, predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća - Građanski pokret za ravnopravnost i Krug 99, održali su zajedničku pres-konferenciju.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar rekao je da su to  besmislene, anticivilizacijske i retrogradne izjave.

- Ni Dodik kao predsjednik političke stranke, niti Čović, ne predstavljaju nikakve narode i ne mogu predvoditi nikakvo samoopredjeljenje naroda. Postoji druga vizija Bosne i Hercegovine, ona koja se izgradila tokom gotovo hiljadugodišnjeg postojanja, a to je Bosna u kojoj svi ljudi bez obzira na vjersku i nacionalni pripadnost vole svoju zemlju i žele da je grade na bazi jednakopravnosti na cijelom teritoriju - rekao je Zlatar.

 Dodao je da ove organizacije imaju zajednički stav u kojem u potpunosti odbacuju bilo kakvo samoopredjeljenje naroda te da predsjednik niti jedne od stranaka ne predstavlja bilo koji narod, već svoju stranku.

 Zlatar je apelovao na predsjednike i premijere susjednih država da i oni od takvih teza odustanu.

-Prema Ustavu i zakonima BiH nigdje ne stoji da bilo koji nosilac funkcije predstavlja narode - rekao je Zlatar.

Pedsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić, kazao je da ta organizacija odbacuje sve destruktivne političke izjave čiji su ciljevi i ideje napuštanje jedinstvene Bosne i Hercegovine.

-Ne. Nema nikakvog razdruživanja. Hrvati ostaju živjeti u Bosni i Hercegovini. Ovo je naša domovina. A oni koji smatraju da nije njihova domovina mogu negdje drugo otići - kazao je Pejić.

 Na pres-konfrenciji su govorili i potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća Rajko Živković i predsjednik Asocijacije Krug nezavisnih intelektualaca 99 Adil Kulenović.

Živković je između ostalog kazao "da je priča o razdruživanju predizborna priča".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo