Svijet     | 30.10.2020. 12:56 |

Dizdarević: Ko god pobijedi na izborima u SAD-u neće biti razlike za BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Dugogodišnji bh. diplomata Zlatko Dizdarević smatra da bez obzira ko pobijedi na predstojećim američkim izborima neće biti nikakve kapitalne razlike u odnosu te zemlje prema BiH.

- To je iz prostog razloga što mi nismo nikakav geostrateški faktor u njihovoj vanjskoj politici i ambicijama koje imaju - ocijenio je u izjavi za Fenu Dizdarević.

Dodao je da će SAD i dalje insistirati na tome da Dejtonski sporazum treba da ostane kakav jest, jer ni dosad nisu pokazivali previše ambicija za njegovu izmjenu.

- Mislim da mi previše ambiciozno razmišljamo iz pozicije nekoga ko je kao nešto važan velikom svijetu, ali to je naš problem nije njihov - smatra Dizdarević.

Istakao je da SAD mnogo više zanima Srbija i Kosovo, prvenstveno zbog Kosova koje im je geostrateški važno zbog vojne baze koju tamo imaju, a koja će za koju godinu biti mnogo više aktuelna nego što je sada, kada bude zatvorena baza Aviano u Italiji.

Također, mišljenja je da će se SAD mnogo više zanimati za Crnu Goru nego za BiH, jer "mi nismo ni na koji način ni u trećem nizu američkih preokupacija u regiji".

Dizdarević je naveo da ga ne bi iznenadila pobjeda ni jednog ni drugog kandidata na izborima, ali vjeruje da Donald Trump ima malo više šansi u odnosu na ono što se u ovom trenutku misli i očekuje.

Po njegovoj procjeni, Joe Biden nije toliko atraktivan biračima da bi se sa sigurnošću moglo reći da će kapitalizirati na Trumpovim propustima i odnosu koji prema njemu postoji. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'