Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 12:07 |

Odana počast i položeni vijenci na spomeniku poginulim braniteljima u Mostaru

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 30. listopada (FENA) - Izaslanstva Ministarstva obrane BiH i OS BiH, predstavnici HNS-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te dužnosnici svih razina vlasti u petak su u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepan Kosače u Mostaru.

Opijelo je za sve poginule hrvatske branitelje izmolio vojni kapelan don Ivan Turudić.

Obilježavanje u Mostaru ranije je počelo polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u Vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u kapelici sv. Ivana Krstitelja.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i na groblju "Masline" u Mostaru, ispred središnjeg križa, na grobu pokojnog doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara.

Uz predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana, nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, ministarstva obrane BiH i OS BiH te dužnosnici sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH te predstavnici javnih institucija.

U izjavi za medije predsjednik Čović je kazao kako svi vjernici ovih dana obilaze groblja svojih obitelji, sjećajući se svojih najbližih.

- Ovih dana se sjećamo svih dragih ljudi koji više nisu s nama, a posebno naših branitelja. Program obilježavanja upriličen je po svim vojarnama Hrvatskog vijeća obrane diljem Bosne i Hercegovine, gdje smo se poklonili svim žrtvama koji su nam osigurali da možemo danas živjeti u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Prigoda je uvijek sjetiti se njih i njihove žrtve. Bojim se, 25. godina nakon okončanja rata, kako naša mladost malo zna o onome što se događalo u Domovinskom ratu i koju su žrtvu podnijeli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i naše policije. I ovom prilikom iskazujemo posebno poštovanje, poseban odnos prema svakoj žrtvi Domovinskog rata a posebno prema onima koji su iznijeli slobodu i svojim životima platili slobodu, kako ovdje u Bosni i Hercegovini tako i diljem Hrvatske, da bi mi Hrvati mogli tražiti jednakopravnost  u Bosni i Hercegovin - kazao je Čović.

General zbora Hrvatskog vijeća obrane Stanko Sopta kazao je kako su danas ovdje da se u povodu blagdana Svih svetih i Dušnoga dana prisjete  svih pripadnika HVO-a i svih umrlih i nestalih suboraca koji su poginuli ili umrli za slobodu svoga hrvatskog naroda. 

- Ovo je prilika da se prisjetimo poginulih branitelja koji su najzaslužniji za slobodu koju danas imamo i na ovaj način kažemo hvala - dodao je general bojnik Ivica Jerkić

Na kraju programa u mostarskoj katedrali "Marije Majke Crkve" služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Također, polaganje vijenaca i molitve bit će upriličeno i na spomen obilježjima u Posušju, Tomislavgradu, Bihaću, Jajcu, Bugojnu, spomen obilježju "Križančevo selo" u Vitezu, Kreševu , Novom Travniku, Busovači, Varešu, Žepću i na Husinu u Tuzli.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije