Kultura     | 29.10.2020. 19:26 |

Okrugli sto o saradnji kao faktoru unapređenja rada institucija kulture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Okrugli sto "Saradnja kao faktor unapređenja rada javnih institucija kulture u Kantonu Sarajevo" u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD), okupio je danas predstavnike kulturnih institucija, te stručnjake iz oblasti ekonomije, projektnog poslovanja i psihologije koji su govorili o značaju kulture te mogućnostima unapređenja rada i poslovanja kulturnih institucija u svjetlu međusobne i saradnje sa institucijama vlasti.

Okrugli sto održan je u online formi u organizaciji CPCD-a, u okviru projekta kojeg finansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Marketing menadžer Kamernog teatra 55, koji je tokom vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom omogućio gledaocima online predstave, Mirza Muzurović, te kustosica Historijskog muzeja koja je vanredne okolnosti iskoristila za stvaranje digitalnog arhiva Elma Hodžić prenijeli su na prvom panelu, posvećenom kulturnoj industriji tokom pandemije, svoje primjere prilagođavanja novonastalim uslovima i pronalaženja alternativnih načina pristupa publici.

Na panelu je govorila i psihoterapauetkinja Mirjana Gavrić-Hopić, istaknuvši važnost kulture za mentalno zdravlje ljudi.

Jedan od zaključaka bio je i da su kulturne institucije u ovoj situaciji bile prepuštene da same pronalaze rješenja za prepreke sa kojima su se naglo suočile, bez adekvatne i dovoljne podrške od strane nadležnih institucija.

Mogućnosti unapređenja rada i poslovanja kulturnih institucija, u svjetlu međusobne ali i saradnje sa institucijama vlasti, bila je tema drugog panela.

Na njemu su, od predstavnika kulturnih institucija govorili direktor Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a Aleš Kurt, rukovoditeljka produkcije Međunarodnog teatarskog festivala – Scene MESS Lejla Hasanbegović i v.d. direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić, zatim ekonomski stručnjak Almir Peštek te, uime civilnog sektora, direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda.

Aida Daguda navela je više primjera finansiranja koje koristi civilni sektor i koje bi institucije kulture mogle primijeniti u svoj poslovanju, a sa njom je bio saglasan i profesor Peštek koji je insistirao na neophodnosti korištenja novih znanja, javno-privatnog partnerstva, snažnijeg korištenja potencijala kreativne industrije, te zamjenu tradicionalnih modela poslovanja javnih institucija kulture novim.

Većina prisutnih panelista saglasili su se da će u narednim danima utvrditi jasnu listu zaključaka sa okruglom stola koje će uputiti javnosti i relevantnim nadležnim institucijama.

Današnji okrugli sto održan je u okviru projekta koji provodi Centar za promociju civilnog društva, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, s ciljem pružanja doprinosa kreiranju podržavajućeg okruženja za razvoj kulturne i kreativne industrije u Kantonu Sarajevo kroz jačanje kapaciteta institucija kulture. U okviru projekta CPCD je potpisao memorandume o saradnji sa više od deset kantonalnih institucija kulture, a u cilju jačanje kapaciteta institucija, te je održan niz predavanja za osoblje tih institucija na temu menadžerstva, upravljanja ljudskim resursima, digitalnog marketinga i sličnih tema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana