Svijet     | 29.10.2020. 20:05 |

Njemačka planira razmjestiti hiljade policajaca radi provođenja lockdowna

FENA Internet

BERLIN, 29. oktobra (FENA) - Njemačka planira razmjestiti hiljade saveznih policajaca kako bi pomogli u provođenju oštrih restriktivnih mjera protiv širenja koronavirusa od ponedjeljka, saopćio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Kancelarka Angela Merkel i čelnici njemačkih saveznih država usuglasili su se u srijedu oko vanrednog lockdowna od mjesec dana koji uključuje zatvaranje restorana, fitness centara i pozorišta kako bi preokrenuo trend rasta broja zaraženih koronavirusom i rizik od nakrcanih bolnica.

- Provjere u hodu bit će od ključnog značaja da se osigura uspjeh novih mjera. U saradnji sa saveznim državama, savezna policija će razmjestiti hiljade svojih pripadnika - izjavio je Seehofer.

Pojačane kontrole mogle bi biti nepopularne u zemlji zabrinutoj državnim nadzorom nakon iskustava s komunističkom Istočnom Njemačkom i Hitlerovim nacistima.

Zapadni grad Essen isprovocirao je kritike opozicionih političara zbog pokušaja da privoli svoje građane da prijave one koji ne poštuju ograničenja uvedena zbog širenja koronavirusa, u metodi koja je neke podsjetila na nacističku prošlost zemlje.

Na svom websiteu, Essen pruža online formular za ljude koji ga žele popuniti svojim pritužbama zbog kršenja pravila, uključujući i postavljanje fotografija navodnih prekršilaca.

Seehofer je kazao da će savezna policija prvo biti razmještena u velikim gradovima i u regijama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti