Svijet     | 29.10.2020. 15:18 |

Alarmantna situacija zbog širenja koronavirusa u zemljama istočnog Mediterana

FENA Internet

KAIRO, 29. oktobra (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila da je pandemija koronavirusa dostigla "alarmantan nivo" u zemljama istočnog Mediterana.

- U regiji ima oko tri miliona potvrđenih slučajeva, a broj umrlih povezanih sa COVID-19 prelazi 75.000, sa ukupnom stopom smrtnosti 2,5 posto - rekla je Rana Hajjeh, direktorica WHO-a za Upravljanje programom u četvrtak na virtualnoj konferenciji za novinare u Kairu.

Dodala je da je u regiji nedavno zabilježen najveći sedmični porast broja zaraženih od početka pandemije, javio je Associated Press.

- Naša prva i najvažnija linija odbrane u borbi protiv COVID-19 i dalje su preventivne mjere javnog zdravstva i fizičko distanciranje - rekla je Hajjeh, napominjući potrebu za većim nošenjem maski.

Program WHO-a za istočni Mediteran obuhvata 21 državu i palestinske teritorije, s ukupnim stanovništvom većim od 580 miliona.

Poput Evrope, i ove se zemlje pripremaju za sezonu u kojoj se očekuje da će se zdravstveni sistemi boriti sa sve većim brojem slučajeva COVID-19 i sezonske gripe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo