Magazin     | 29.10.2020. 15:29 |

Majstor čokolade okrunjen za najboljeg slastičara na svijetu

FENA Agencije

BRUXELLES, 29. listopada (FENA) - Belgijski majstor čokolade Pierre Marcolini proglašen je za najboljeg slastičara na svijetu čime je učvršćena reputacija Belgije kao zemlje vrhunske čokolade.

Odluku je donio žiri neovisnih novinara, a titulu dodjeljuje World Pastry Stars, organizacija sa sjedištem u Italiji koja okuplja slastičare iz zemalja s dugom tradicijom izrade slastica i čokolade kao što su Francuska i Švicarska.

Marcolini je poznat po minimalističkom stilu. Njegove čokoladne kreacije postale su luksuzni pokloni te se kutije čokolada prodaju po cijeni većoj od 100 eura jer u svom radu on uvijek nastoji udahnuti sofisticirani "štih".

Rođen u belgijskom gradu Charleroi, Marcolini je prvi posao utemeljio prije 25 godina, a danas taj pedesetšestogdišnjak ima svoje luksuzne butike diljem svijeta od Njemačke do Kine. 

Primajući nagradu rekao je da je to priznanje njegovu "ludom projektu kojim traži inovaciju, preobrazbu, promjenu, modernizaciju svijeta slastica i svijeta čokolade".

Izrazio je nadu da čokolada može pomoći u ovom "tmurnom razdoblju pandemije" i savjetovao ljudima "da u svome domu završe dan tako da posegnu za prutićem čokolade, kutijom pralina, kutijom čokoladica".

Belgija je ponosni proizvođač čokolade. Prije više od stoljeća, godine 1912. Jean Neuhaus izumio je "pralinu", čokoladnu ljusku punjenu kremom.

No danas se ta zemlja suočava sa snažnom konkurencijom iz inozemstva te se čokolade u "belgijskom stilu" ili po "belgijskom receptu" proizvode posvuda, od Malezije do Kanade. 

U Belgiji djeluje više od 200 tvrtki za proizvodnju čokolade i više od 2000 trgovina čokoladnim proizvodima. Postoje muzeji čokolade, poput Muzeja kakaa i čokolade u Bruxellesu, organizirani su turistički obilasci posvećeni čokoladi te radionice za izradu čokolade, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo