Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 14:44 |

Drljević: Bolnice moraju imati trideset posto kapaciteta za covid pacijente

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' zatražila je da se ispoštuje naredba Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva po kojoj sve bolnice u Federaciji BiH moraju 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covid-19.

Infektolog Opće bolnice Sarajevo Ednan Drljević pojasnio je na konferenciji za novinare da je ta medicinska ustanova uspostavila infektivni odjel koji su pretvorili u Covid bolnicu za liječenje lakših i srednje teških covid pacijenata. Za tri dana popunjeni su kapaciteti od 30 kreveta. Svakodnevno se, kaže, radi i na izolatoriju u krugu te bolnice.

Kako pojašnjava, tom naredbom Kriznog štaba sve zdravstvene ustanove moraju imati spremnih 30 posto kreveta za pacijente koji boluju od Covid infekcije 'ali u covid bolnicama'.

- To znači da 450 do 500 kreveta treba da bude u Kliničkom centru, kod nas 102 kreveta ali za lakše i srednje teške pacijente. Obje bolnice moraju imati trideset posto Covid bolnice - i KCUS i Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš'. To znači da 'Podhrastovi' moraju da budu zadužena samo za teške slučajeve, takvih je tri posto. Tako će svi pacijenti imati adekvatnu njegu - naglasio je.   

Kako je rečeno u toj bolnici adekvatno se zbrinjavaju oboljeli i od drugih oboljenja. Kako je istaknuto, podjednako to čine za sve pacijente u KS, pozitivne i negativne na virus korona. Ipak, najavio je pojačane mjere testiranja i pregleda zdravstvenih radnika, a bit će pojačane i mjere ulaska u bolničku zgradu. Po podacima te ustanove, u ovom mjesecu registrirano je oko 40 medicinskog i nemedicinskog osoblja zaraženog virusom korona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta