Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 14:54 |

Uključiti predstavnike nacionalnih manjina u izborni proces BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine održali su u Brčkom sastanak sa predstavnicima Udruženja nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH, kada je razgovarano o aktivnostima ta dva tijela te modalitetima i načinima unapređenja buduće saradnje, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Zajednički je pozdravljeno donošenje Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH, kao i angažman prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko Distrikt BiH ambasadora Michaela Scanlana na donošenju tog Zakona, radi čega je u srijedu  na posebnoj svečanosti ambasadoru Scanlanu uručena zahvalnica Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Predsjedavajući Vijeća Andrija Svatok izrazio je zadovoljstvo donošenjem Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko Distrikta BiH, te naglasio da ovaj Zakon predstavlja veliki iskorak kada su u pitanju prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, ne samo na teritoriji Brčko Distrikta BiH već i na prostoru cijele države. Ovakva zakonska rješenja i primjena svih njihovih odredbi, kako je rekao, jedini su način ravnopravnog uključivanja pripadnika nacionalnih manjina u život zajednica, te otvaraju mogućnost njihove adekvatne zastupljenosti u lokalnim vijećima i u svim ostalim nivoima vlasti u BiH.

Bilo je riječi i o predstojećim lokalnim izborima, te je zajednički naglašena važnost kandidiranja i učešća predstavnika nacionalnih manjina s ciljem doprinosa boljem položaju pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim zajednicama. S tim u vezi, kako je rečeno, Vijeće nacionalnih manjina BiH, zajedno sa predstavnicima udruženja nacionalnih manjina u BiH, te u saradnji sa Vijećem Evrope, vodi aktivnosti na snažnijem uključivanju predstavnika nacionalnih manjina u izborni proces u BiH, u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama u ovoj oblasti.

U okviru posjete Brčko Distriktu BiH, članovi Vijeća učestvovali su i na radionici, na kojoj su, u dvije odvojene sesije, predstavnici nevladinog sektora Vehid Šehić i Nataša Predojević govorili o Izbornom zakonu i pravima pripadnika nacionalnih manjina, te o lobiranju i zagovaranju kao svrsishodnim procesima, čiji je cilj legitiman uticaj na javne poltike i socijalne promjene u društvu,saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana