Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 14:07 |

Otkrivanje obnovljene spomen-ploče austrougarskom pilotu Teodatu Andriću

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 29. listopada (FENA) - Svečano otkrivanje obnovljene spomen-ploče poginulom austrougarskom pilotu Teodatu Andriću održat će se u utorak, 3. studenoga 2020. godine u 12 sati, u krugu tvrtke Granum d.o.o., Tasovčići b.b., Grad Čapljina.

Ceremonija će se održati na otvorenom prostoru uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, u organizaciji Udruge za zaštitu fortifikacija "Werk" iz Mostara te uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Čapljine.

Teodat Andrić (1875.-1913.) bio je prvi zapovjednik zrakoplovne baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u Bosni i Hercegovini, a spomenik palom pilotu austrougarskog zrakoplovstva, kako navode organizatori, od iznimnog je značaja za zrakoplovnu povijest Hercegovine.

Podsjećaju kako se na tek osnovanom vojnom aerodromu u Mostaru, kojim je zapovijedao satnik Deodatus (Teodat) Andrić, dogodila zrakoplovna nesreća s kobnim ishodom.

"Nova zrakoplovna baza je uređena kod mjesta Rodoč, a na njoj su smještena četiri zrakoplova. Svakom je zrakoplovu dodijeljen po jedan zrakoplovni mehaničar dočasnik. Zapovjednik Andrić je pošao s poručnikom Josipom Flassingom na vježbu, uzdigao se nad Mostarom na visinu od 2000 metara. Nadletjeli su Nevesinje i Trebinje s namjerom da se vrate u bazu. Nad Čapljinom se Andrić obratio suputniku rekavši: 'Čini mi se da ću pasti u nesvijest'. Uskoro je izgubio kontrolu nad aparatom. Zrakoplov se nekontrolirano približavao zemlji, a na visini od 60 metara bilo je očito da je nesreća neizbježna. Poručnik Flassing je bio priseban pa na visini od desetak metara iskače iz zrakoplova. Suputnik je samo lakše ozlijeđen, a zapovjedniku Andriću nije bilo spasa. Poginuo je na mjestu. Po jednom mišljenju, pilotu je tijekom leta pozlilo pa je izgubio vlast nad strojem, a po drugima se za vrijeme prisilnog spuštanja suputnik pomaknuo sa sjedala tako da je zrakoplov izgubio ravnotežu. Teodat Andrić, Bokelj, rođen u Trstu 4.5.1875. poginuo je 17. svibnja 1913. samo petnaest dana nakon preuzimanja dužnosti", podsjećaju organizatori.

Spomenik je podignuti 17.5.1914. godine pri čemu su nazočili dužnosnici Čapljine, Stoca i Mostara kao i Nadvojvoda Eugen Ferdinand (1863.-954.), general konjaništva, austrougarski feldmaršal, vojni zapovjednik i praunuk carice Marije Terezije.

Mostar je među prvima u Europi i monarhiji dobio zračnu luku što svjedoči o tadašnjem civilizacijskom napretku. U sklopu kompleksa u Rodoču još uvjek se nalaze austrougarski hangari metalne konstrukcije iz 1918. godine, a što je prva otkrila i objavila Udruga "Werk" iz Mostara.

Spomenik je oštećen kroz povijest (nestala "brončana statua orla koji pada" i ploča s natpisom) te je bilo potrebno ponovno izraditi ploču s natpisom imena i datuma rođenja te pogibije pilota.

Samo otkrivanje spomen ploče će biti upriličeno ceremonijom gdje će nazočiti domaći i strani dužnosnici. Pokojni pilot je bio prvi zapovjednik baze u Mostaru i prva zrakoplovna žrtva u BiH.

Grad Čapljina ovim dobiva prvorazredni kulturni događaj uz oživljavanje već preko 100 godina zapostavljenog dijela povijesti.

U privitku su fotografije samog mjesta danas i prije 106 godina kao i samog pilota. Njegova fotografija stoji na ulazu u vojarnu "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru.

EUFOR je u blizini Sarajeva 2019. godine obnovio spomenik austrougarskom pilotu Oskaru Dudiću koji je poginuo dva mjeseca iza Teodata Andrića.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo