Kultura     | 29.10.2020. 13:50 |

Nacionalna i univerzitetska biblioteka je čuvar pisanog stvaralaštva (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Akademijom, izložbom i projekcijom videozapisa Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine obilježila je danas 75 godina postojanja i rada.

Generalni pokrovitelj svečanosti  NUB BiH, biblioteke koja baštini blago što svjedoči o prošlosti naše zemlje, je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Ismet Ovčina u pozdravnom obraćanju kazao je da je posnosan što je na čelu institicije koja obilježava tako značajan jubilej.

- Ovo je akademija gdje se sabira naša istorija. Istorija djela kulurnog naslijeđa Bosne i Hercegovine - kazao je direktor NUB-a BiH.

On se osvrnuo i na neriješen pravno-finansijski status, izrazivši nadu da će se u skoroj budućnosti to promijeniti.

- Tužan sam i tužni smo što gradonačelnik Grada Sarajeva za četiri godine mandata nije našao vremena da sjednemo i pokušamo da bar dio kapaciteta NUB-a uđe u Vijećnicu - kazao je Ovčina.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da je NUB BiH jedna od značajnih institucija riznica i čuvar pisane građe nastale na na tlu Bosne i Hercegovine, a također i ovog dijela Evrope i Balkana.

- Institucija koja je opstala prkoseći svim nevoljama sačuvala je pisanu građu i ozbiljne dokaze o tradiciji stvaralaštva na prostoru BiH, Balkana i ovog dijela Evrope - kazao je rektor UNSA.

Rektor Škrijelj je istakao da je NUB BiH jedna od najznačajnijih institucija partnera UNSA koja je istovremeno i pridružena članica.

Također se obratio i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Šefika Džaferovića, Amel Suljović.

- Ovo je veliki jubilej za kolektiv ali i za sve građane Bosne i Hercegovine koji su stasali uz ovu institiuciju kulture - kazao je Suljović, dodavši da su nacionalne i univerzitetske biblioteke dio temeljnog identiteta društva.

On je također kazao da je potrebna temeljna revizija odnosa prema nacionalnom blagu BiH.

Pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH Jasmin Branković rekao je da je praznik NUB-a BiH ujedno i praznik organizovane bibliotečke službe u našoj zemlji.

- NUB BiH je krovna, matična biblioteka za ovu zemlju. Jedna od onih biblioteka koju firmiraju države kao takve - vrijeme je da to razumiju i oni koji trenutno kreiraju odgovarajuće politike i kad je u pitanju NUB BiH i druge značajne krovne ustanove od kapitalnog značaja - mišljenja je Branković.

Uredbom o Narodnoj biblioteci Federalne Bosne i Hercegovine, koju je potpisao tadašnji ministar prosvjete BiH Ante Babić, 31. oktobra 1945. zvanično ustanovljena Centralna zemaljska biblioteka.

Nakon razornog granatiranja i požara 1992. godine uništena je zgrada Vijećnice, te oprema i skoro 90 posto bibliotečkog fonda.

Pogledajte https://fena.ba/video/5026

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mjYOe8wLJqTopkbrEp13ruwWupV6f2sO?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'