Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 12:04 |

Tadić pozvala na dodatni angažman u procesuiranju ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić pozvala je na dodatne napore i angažman tužitelja i osoblja Posebnog odjela za ratne zločine radi ostvarenja što boljih rezultata u ovom odjelu, uprkos ograničenjima, restrikcijama i poteškoćama, prouzročenim pandemijom Covid-19.

Tadić je održala kolegij tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine (PORZ) Tužiteljstva BiH, saopćeno je iz ove institucije.

Na sastanku je istaknuto da su situacija sa pandemijom Covid-19, ograničenost kretanja i putovanja, kao i sastajanja više osoba, najveće poteškoće prouzročile upravo u istragama i radu na predmetima tog odjela. 

Kako iz Tužiteljstva BiH navode, i pored toga, tužitelji i uposlenici PORZ-a, uložili su dodatne napore kako bi se realizirao što veći broj istražnih aktivnosti, saslušanja svjedoka, prikupljanje dokaza i rada na ekshumacijama, tako da će se na kraju godine moći zaokružiti rezultati rada ovog odjela kao i Tužiteljstva u cjelini u složenim uvjetima rada prouzročenim pandemijom Covid-19.

Glavna tužiteljica istakla je da se, u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i realizacijom preporuka iz Izvještaja o napretku sutkinje Joanne Korner, u narednom periodu, osim Tužiteljstva BiH, očekuje fokusiranje svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini na rješavanju što većeg broja predmeta, navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije