Ekonomija     | 29.10.2020. 10:47 |

Novalić sa čelnicima Exim Banke o aerodromu u Bihaću i autocesti Sarajevo-Beograd

FENA Saopćenje

SARAJEVO/ANKARA, 29. oktobra (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se danas u Ankari sa zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke Enisom Gultekinom i šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke Suzan Usta.

Razgovarano je o finansiranju izgradnje aerodroma u Bihaću i autoceste Sarajevo - Beograd, dionice kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Dogovoreni su daljnji koraci na operacionalizaciji finansijskih detalja. Riječ je o projektima vrijednim pola milijarde eura.

EXIM banke finansiraju isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting.

Federacija Bosne i Hercegovine smatra se prihvatljivom za ovakva finansiranja, nakon što je prošla prvu fazu ocjene EXIM Banke.

Uz premijera Novalića ovom sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković, premijerovi saradnici i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Federalni premijer od srijede boravi u službenoj posjeti Turskoj tokom koje je planiran niz susreta s turskim zvaničnicima i privrednicima s ciljem omogućavanja novih investicija, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo