Stranačke aktivnosti     | 28.10.2020. 18:24 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Narod i Pravda: Sud je pokazao da SDA u slučaju ViK-a radi nezakonito

Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje o određivanju privremene mjere vraćanja na funkciju direktora KJKP “Vodovod i kanalizacija” Envera Hadžiahmetovića kojeg je koalicija „Petak 13“ nezakonito smijenila sa ove pozicije. Ovakva sudska odluka je očekivana i ona je samo prvi korak u dokazivanju da SDA nastavlja da radi nezakonito u javnim preduzećima, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde

Općinski sud u Sarajevu uvažio je navode da je sjednica Nadzornog odbora ViK-a na kojoj je Hadžiahmetović smijenjen održana nezakonito kao i da je tačka o smjeni direktora dodata naknadno i nezakonito. Dodatno, Hadžiahmetović tvrdi i da je zaključak premijera KS Marija  Nenadića da punomoć za održavanje Skupštine društva protivzakonit što je posljedično utjecalo da su nezakonite i sve odluke koje je donio Nadzorni odbor imenovan od strane nezakonite skupštine društva. Svi ovi argumenti bili su dovoljni da Općinski sud u Sarajevu donese privremenu mjeru o vraćanju Hadžiahmetovića na poziciju direktora.

„Stav suda jasno pokazuje da su koalicija 'Petak 13' i aktuelna Vlada KS prekršile sve zakone i interne akte ViK-a kako bi smijenili direktora koji je pokazao stručnost, nezavisnost i sposobnost u upravljanju ovim preduzećem. Umjesto takvog direktora, SDA je predložila a Vlada KS na čelu sa Nenadićem prihvatila imenovanje uprave koja je značila vraćanje na staro – korupciju, namještene tendere, stranačko zapošljavanje i dalje propadanje sistema vodoopskrbe“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako odnos prema javnim preduzećima kakav baštini SDA i koalicija 'Petak 13' neminovno vodi u propast ta preduzeća a građanima onemogućava osnovne uvjete za normalno odvijanje života.

„Ovdje se ne radi o jednom direktoru ili lično o Enveru Hadžiahmetoviću. Ovdje se radi o dva principa upravljanja javnim dobrima. Prvi je onaj koji baštini SDA i koalicija 'Petak 13', a koji javna preduzeća vidi kao stranački resurs i neminovno ih vodi u propast. U proteklom periodu pokazali smo da je moguć i jedan sasvim novi princip u kojem se na odgovorne pozicije imenuju stručni i sposobni kadrovi bez obzira na stranačku pripadnost koji mogu odgovoriti zadatku“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Zbog pokazanih rezultata i profesionalnog i stručnog pristupa upravljanju javnim dobrom, Narod i Pravda je kandidirala Envera Hadžiahmetovića za načelnika Općine Breza na predstojećim lokalnim izborima.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'