Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 16:38 |

Drugostepena presuda - Bori Milojici 16 godina zatvora za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Boro Milojica i drugi kojom je optuženi Boro Milojica oglašen krivim što je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina.

Milojica je kriv što je u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio ubistva civilnog stanovništva.

Nasuprot navedenom, optuženi Boro Milojica i optuženi Želislav Rivić oslobođeni su optužbe da su počinili: Boro Milojica – pod tačkom 2. oslobađajućeg dijela izreke presude krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) (progon) u vezi sa tačkom a) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH; optuženi Želislav Rivić pod tačkama 1. i 2. oslobađajućeg dijela izreke presude, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) (progon) u vezi sa tačkom a) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženi Boro Milojica i Želislav Rivić oslobođeni su optužbe da su u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Prijedor, u periodu od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske suprotno pravilima međunarodnog prava, zajedno počinili progon civilnog stanovništva bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti – i to ubistvima.

Apelaciono vijeće je donijelo odluku da se prema optuženom Bori Milojici ima odrediti pritvor, koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže dok ne istekne vrijeme trajanja kazne izrečene pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća koja je objavljena danas. Optuženi Boro Milojica se ima lišiti slobode odmah, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će mu uračunato u izrečenu kaznu zatvora, saopćeno je iz Suda BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo