Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 15:51 |

Načelnici općina razgovarali o prestanku mandata lokalnih zvaničnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Prestanak mandata aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, te općinskim i gradskim vijećnicima, bila je tema sastanka o kojoj su danas razgovarali načelnici općina Centar, Novo Sarajevo, Novi grad i Vogošća, te predstavnici Saveza općina i gradova FBiH.

Razmatrano je pitanje da li mandat aktuelnim načelnicima, gradonačelnicima,  općinskim i gradskim vijećnicima u FBiH traje do dana objavljivanja Odluke o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine.

Za direktoricu Saveza općina i gradova FBiH Vesnu Travljanin to je vrlo važno pitanje, ali do danas, kazala je, nisu dobili nikakav zvaničan odgovor.

Podsjetila je da je u 2016. godini Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2016. godine objavljena u „Službenom glasniku BiH“ 1. novembra 2016. godine.

Smatra da se mora pronaći rješenje, budući da navedeni izabrani zvaničnici odgovaraju za ustavnost i zakonitost akata koje donose u okviru svojih nadležnosti.

Zbog funkcioniranja izvršne i predstavničke vlasti na lokalnom nivou, sa današnjeg sastanka je upućen apel nadležnim institucijama da odgovore na pitanje šta poslije 1. novembra 2020. godine kada aktuelnim gradonačelnicima, načelnicima, općinskim i gradskim vijećnicima završava četverogodišnji mandat kako je to propisano Izbornim zakonom BiH.

Načelnici općina Centar, Novo Sarajevo, Novi grad i Vogošća - Nedžad Ajnadžić,  Nedžad Koldžo, Semir Efendić i Edin Smajić, su poručili da problem koji može nastati može uzrokovati totalnu blokadu lokalne vlasti, a naročito u periodu kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo