Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 15:19 |

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH prihvatio Izvještaj o radu FUP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli održao sjednicu, a posjetili su i Terenski ured Tuzla za područje Tuzlanskog kantona i Posavskog kanton Federalne uprave policije, kako bi se konkretnije upoznali s aktivnostima, planovima i rezultatima rada ove organizacione jedinice.

Navedenu organizacionu jedinicu predstavio je zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i v.d. načelnik Terenskog ureda Smajil Klempić, u pogledu materijalno tehničke opremljenosti, popunjenosti kadrovima, kao i problemima s kojima se svakodnevno susreću istražitelji u svom radu, s posebnim akcentom na okončane istrage - saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Pored navedenog, na sjednici Nezavisnog odbora razmatran je Izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar - septembar 2020. godine, odnosno Izvještaj o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana za treći kvartal 2020. godine.

U saopćenju se navodi da je, na temelju iznesenih rezultata i drugih pokazatelja Federalne uprave policije, evidentan napredak u radu, naročito u pogledu dokumentiranja i procesuiranja krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije. To potkrepljuju podaci da su u periodu januar - septembar 2020. godine nadležnim tužilaštvima podnesena 333 službena izvještaja o počinjenom krivičnom djelu kojim je obuhvaćeno 751 krivično djelo protiv 498 osoba.

- Poredeći s rezultatima rada za isti period 2019. godine vidljivo je da je broj podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu veći za 35,4 posto, broj otkrivenih krivičnih djela je veći za 36,1 posto, a broj prijavljenih osoba veći za 44,8 posto - navodi se u saopćenju.

Posebno je istaknuta činjenica da je u izvještajnom periodu provedeno više složenijih istraga koje su rezultirale uspješnom realizacijom operativno taktičkih akcija, čiji je krajnji ishod dokumentovanje organizovanih kriminalnih grupa, odnosno 60 krivičnih djela „organizovani kriminal“ iz Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Takođe je dat osvrt i na koruptivna krivična djela, gdje je Federalna uprava policije sprovela veći broj istraga, u saradnji s nadležnim tužilaštvima, koje su rezultirale dokumentovanjem 108 krivičnih djela protiv 93 osobe.

Kada je u pitanju institucionalni razvoj Uprave policije u pogledu kadrovskog jačanja, u izvještajnom periodu su pokrenute aktivnosti na prijemu policijskih službenika, državnih službenika i namještenika.

Nezavisni odbor je na ovoj sjednici prihvatio Izvještaj o radu Federalne uprave policije za period januar - septembar 2020. godine, kao i Izvještaj o radu zamjenika direktora Ensada Kormana za treći kvartal 2020. godine.

Članovi Odbora su pohvalili rad zamjenika direktora, te mu dali punu podršku u budućem radu - saopćeno je iz Federalne uprave policije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo