Svijet     | 28.10.2020. 14:57 |

Erdogan:Turska ima pravo da djeluje ako militanti nisu očišćeni na granici

FENA Internet

ANKARA, 28. oktobra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da Turska ima legitimno pravo da djeluje ukoliko militanti nisu očišćeni s njenih granica sa Sirijom.

- Ukoliko teroristi nisu očišćeni kao što smo obećali, imamo legitimno pravo da se opet mobiliziramo - izjavio je Erdogan u govoru poslanicima svoje AK stranke u parlamentu.

U ofanzivi prije godinu dana, uz podršku sirijskih pobunjenika, Turska je osvojila dio pogranične teritorije dug 120 kilometara u sjevernoj Siriji od kurdske milicije YPG, koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Tu ofanzivu osudili su turski zapadni saveznici jer je YPG  bila glavna komponenta Sirijskih demokratskih snaga (SDF) uz američku podršku koje su pomogle Sjedinjenim Državama da poraze tzv. Islamsku državu.

Erdogan je također izrazio zabrinutost situacijom u sirijskoj sjeverozapadnoj regiji Idlib, koja je bila poprište žestokih borbi između sirijskih vladinih snaga i pobunjenika koji uživaju tursku podršku dok Ankara i Moskva nisu postigle sporazum o primirju u martu.

U ponedjeljak je u zračnim udarima po logoru u sjeverozapadnoj Siriji kojim upravljaju pobunjenički borci koje podržava Turska ubijeno najmanje 35 ljudi i ranjeni su mnogi drugi, saopćili su ratna nadzorna grupa i pobunjenički izvor.

- Napad Rusije na snage Sirijske nacionalne vojske u regiji Idliba pokazuje da trajni mir u regiji nije imperativ - izjavio je Erdogan, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!