Kultura     | 28.10.2020. 11:58 |

Ministarstvo - Naučna i stručna literatura za univerzitetske biblioteke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će i ove godine svim javnim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH dodijeliti značajan broj recentnih izdanja naučne i stručne literature, a s ciljem poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Međutim, zbog aktuelne epidemiološke situacije izostat će tradicionalna svečanost, a knjige će biti distribuirane putem Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Početak distribucije bit će ozvaničen u četvrtak, 29.10.2020. godine u NUB-u BiH, prilikom obilježavanje 75 godina postojanja i rada ove prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu.

Javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH ove će godine biti dodijeljeno ukupno 895 primjerka, odnosno 115 naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa.

- Posebno nam je drago što i u ovoj godini punoj izazova i promjena izazvanih pandemijom COVID-19 imamo priliku podržati biblioteke visokoškolskih institucija, akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike, ali i održati partnerstvo i saradnju s bibliotekama, odnosno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH koje traje od 2007. godine kroz programe podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga - navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Inače, ovim Federalno ministarstvo počinje i s obilježavanjem Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembra).

Tako je, između ostalog, povodom Dana nauke u FBiH, planirana i dodjela šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka (jedna po biblioteci), a koji su u prethodnoj akademskoj godini najviše koristili knjižni fond i druge usluge ovih biblioteka.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta