Bosna i Hercegovina     | 27.10.2020. 15:04 |

TIBiH: Helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) upozorava da je tokom deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a.

- Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik je sedam puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade RS u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove - navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, od početka izborne kampanje član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera "AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade RS.

Naime, podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com, koji evidentiraju svaki let, pokazuju da helikopter Vlade RS od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi SNSD-a, a prvi u nizu održan je 18. oktobra u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji te stranke.

Iz TIBiH upozoravaju da je to samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježila ova asocijacija kroz monitoring predizbornog perioda, te ističu da je u posljednje vrijeme posebno primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova.

- Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TIBiH ukazivao i prethodnih godina, a povodom čega se i u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korišćenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korišćenju helikoptera posmatra samo koje osobe imaju pravo na njegovo korišćenje, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza - navode, također, iz TIBiH.

TIBiH, stoga, već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije