Bosna i Hercegovina     | 27.10.2020. 12:50 |

Podsjetiti se na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini ove godine bit će obilježen četvrti put, 30. oktobra, a partneri u realizaciji tog događaja su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna biblioteka Bihać.

Ovogodišnji moto Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je "Biblioteka bez zidova", a fokus grupa su učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda.

- Cilj obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH je podsjetiti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Moto 'Biblioteka bez zidova' bi nas trebao podsjetiti da biblioteke nisu zidovi, nego bibliotekari. Bibliotekar je osoba koja pronalazi informacije – kazala je na pres-konferenciji koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH uime Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo.

Prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu Dušanka Bošković istakla je da ovaj dan podsjeća na čari koje su nam biblioteke pružale u djetinstvu te na značaj koje one imaju u obrazovanju.

Emina Dedić Bukvić sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorila je o izazovu koje pruža zvanje školskog bibliotekara te o potrebnim kompetencijama za ovo zvanje, dok je Feđa Kulenović sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu istakao da današnji savremeni bibliotekar treba posjedovati i informatička znanja i pismenost te da biti bibliotekar ne znači više samo čitanje književnosti.

-U današnje vrijeme pandemije, informacija i dezinformacija, bibliotekari i bibliotekarke imaju još značajniju ulogu. Bave se i informacijskim opismjenjavanjem - kazao je Kulenović, dodavši da bibliotekari ne treba više da budu samo unutar institucija nego i da pomognu drugima da znanje pronađu bilo gdje.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - "Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga".

Pogledajte https://fena.ba/video/5019

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-83HhuNOL3rCPLrOxGHVaKNgRe2kJb9A?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'