Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 14:13 |

Jozić: Na snazi ZKP koji omogućava kantonima da smanje troškove pritvora

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku stupio je na snagu, a to znači da je u krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH kao novi institut uveden kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

- Navedenom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužilaštvima da tokom krivičnog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor - rekao je Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić. 

Sada je kantonima omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

- Kantoni su ti koji plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema kantonima s obzirom na to da s određenim kantonima imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke saradnje i pomoći da što manje opterećujemo budžete kantona - dodao je Jozić.

Osim navedene izmjene u Zakonu o krivičnom postupku izvršene su izmjene i dopune u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, te su, između ostalog, propisana krivična djela za koja mogu biti određene posebne istražne radnje i njihovo najduže trajanje.

Također, propisano je pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerovatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužilac pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom