Svijet     | 26.10.2020. 16:20 |

Putin ponudio NATO-u obostrane inspekcije vojnih baza

FENA Internet

MOSKVA, 26. oktobra (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u ponedjeljak da bi NATO i Rusija trebali provoditi obostrane inspekcije vojnih baza druge strane kako bi osigurali moratorij na nove projektile u Evropi nakon prošlogodišnjeg raspada rusko-američkog sporazuma o nuklearnom oružju.

I Sjedinjene Države i Rusija povukle su se iz sporazuma iz 1987. godine o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), međusobno se optužujući za njegova kršenja. Putin je, ipak, obećao da Rusija neće razmještati oružje zabranjeno tim sporazumom, sve dok SAD ne razmjeste takvo oružje u Evropi.

Washington je kritikovao Putinove izjave, optužujući Rusiju da je već razmjestila projektile koji krše odredbe sporazuma - što Moskva odbacuje.

Putin je u ponedjeljak ponovio ranije stavove, ponudivši da omogući SAD i njihovim NATO saveznicima da obave inspekcije lokacija kako bi se uvjerili da rusko naoružanje zabranjeno sporazumom INF nije razmješteno u Evropi.

Američko povlačenje iz INF "ozbiljna je greška koja pogoršava rizik od utrke u raketnom naoružanju, jača potencijal sukoba i vodi nas u nekontroliranu eskalaciju", navodi Putin u izjavi za javnost.

- U situaciji poput ove, odlučni napori su potrebni da se ublaži nedostatak povjerenja, osnaži se regionalna i globalna sigurnost i da se umanje rizici koji proističu iz nerazumijevanja i neslaganja na polju raketnog naoružanja - dodao je ruski predsjednik.

Kazao je da bi u okviru obostranih inspekcija ruski eksperti mogli obići američka raketna postrojenja u Evropi kako bi se uvjerili da oni ne mogu biti adaptirani za lansiranje raketa tipa zemlja-zemlja umjesto raketnih presretača koji izazivaju zabrinutost Moskve.

Zauzvrat bi Rusija ponudila NATO-u pristup ruskim vojnim jedinicama u najzapadnijoj ruskoj enklavi Kalinjingrad kako bi se uvjerio da one nisu opremljene krstarećim projektilima 9M729 koji se lansiraju sa zemlje, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom