Stranačke aktivnosti     | 26.10.2020. 15:32 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Sarajeva i članica Komisije za spomenike Lana Velić osudila je odgađanje izgradnje spomen-obilježja žrtvama na Kazanima ističući da to nije prioritet Grada Sarajeva te da su iznijeli niz neistina. Velić je naglasila da je Gradska uprava Grada Sarajeva u medijima navela da je u pripremi konkursa za izradu Idejnog rješenja spomeničkog kompleksa na lokalitetu Kazani te da se stiče dojam da će se to desiti u tekućoj godini.

– Istina je da je sve bilo spremno za objavu konkursa još prošle godine – kazala je Velić te pojasnila da je još 2019. godine usvojena Odluka o podizanju spomen-obilježja žrtvama na Kazanima i da je prošle godine urađen detaljan geodetski snimak tog lokaliteta. Podsjetila je da je kao članica Komisije od prvog dana insistirala na realizaciji te inicijative Gradskog vijeća te da je čekala dvije godine da se pronađu i pozicioniraju sredstva koja su iz Ureda potpredsjednika FBiH prebačena na račun Grada Sarajeva za izgradnju tog spomen-obilježja. – Sada čekamo skoro godinu dana samo za objavu konkursa – poručila je Velić.

Da Gradskoj upravi nije prioritet izgradnja spomen-obilježja žrtvama na Kazanima, dodaje Velić, potvrđuje i činjenica da je iz Gradske uprave za sjednicu tog vijeća zakazane za srijedu, 28. oktobra, predložen dokument Prijedlog tema za izradu Nacrta Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajevo u kojem se jasno vidi da za iduću godinu predlažu samo usvajanje Prijedloga Odluke o podizanju spomen – obilježja kralju Tvrtku I Kotromaniću i to u oktobru 2021. godine.

 – To znači da se i njegova izgradnja neće desiti iduće godine – poručila je. Problematizirajući to pitanje na sjednici Komisije za spomenike prošle sedmice, Velić tvrdi da je kao odgovor dobila da se naredne godine mogu posvetiti samo izgradnji spomen-obilježju kralja Tvrtka I Kotromanića.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta