Svijet     | 26.10.2020. 13:32 |

U ruskim zračnim udarima na logor u Siriji ubijeno 56 ljudi, ranjeno 100

FENA Internet

BEJRUT, 26. oktobra (FENA) - Najmanje 56 pobunjenika koji uživaju tursku podršku ubijeno je nakon što su ruski avioni napali njihov logor za vojnu obuku u sjeverozapadnoj Siriji u zračnim udarima, saopćila je nadzorna grupa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji saopćila je da je logor pripadao Faylaq al-Sham, sunitskoj islamističkoj pobunjeničkoj grupi koja je je u savezništvu s Turskom, prenosi dpa.

Saopćeno je da je broj ranjenih povećan na 100, a operacije potrage su u toku. Sirijska opservatorija nadalje u saopćenju navodi da će broj poginulih najvjerovatnije biti povećan jer je većina ranjenih u teškom stanju.

Faylaq al-Sham, osnovan  2014. godine i čini ga 19 raznih grupacija, pripremao se da obavi ceremoniju dodijele diploma za 150 novih boraca obučenih u logoru, koji se nalazi u regiji Harem u pokrajini  Idlib.

Idlib na sjeverozapadu Sirije posljednje je pobunjeničko uporište u ratom razdiranoj zemlji. Vladine snage uz rusku podršku pokrenule su ofanzivu u toj regiji u prošloj godini, izazivajući zabrinutost Ujedinjenih nacija.

Moskva i Teheran podržavaju snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Ankara podržava pobunjeničke snage od izbijanja ustanka protiv al-Assada u 2011. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'