Bosna i Hercegovina     | 26.10.2020. 12:38 |

Bevanda i Nessl potpisali sporazum o grantu za vodovodnu mrežu u Gradačcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl  potpisali su danas sporazum o grantu Evropske unije namijenjen za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu, te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti osigurano 1.992.500 eura iz fondova Evropske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Bevanda je naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uvjeti života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša.

 - Oko 150 domaćinstava će imati normalnu vodoopskrbu nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (Sida) i fondovima EU ovaj će projekt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stanovnika ove općine - naglasio je Bevanda.

Dodao je da će sredstva biti alocirana na Federaciju BiH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

Bevanda je naveo da suradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, te da očekuje kako će biti pokrenuti i novi projekti, te posebno zahvalio Delegaciji EU u BiH i ambasadoru Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja Covida 19 i propisanih epidemioloških mjera, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu