Kultura     | 26.10.2020. 13:15 |

Premijera predstave 'O medvjedima i ljudima' 29. oktobra na sceni NPS (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Premijera predstave "O medvjedima i ljudima“ hrvatskog reditelja Saše Anočića bit će izvedena 29. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Priča je to o malim ljudima kojima je borba za opstanak postala svakodnevica, a u predstavi igraju glumci NPS-a.

Ova teatarska kuća, kako je danas na konferenciji za novinare kazao direktor Izudin Bajrović, nastavlja sa kreiranjem 'korona repertoara' i to je očigledno jedan period u historiji NPS koji će zauzeti značajno mjesto.

- Koliko će trajati još ne znamo, nadamo se ne predugo. Radimo repertoar koji je prilagođen tzv. novom, normalnom i moramo se pomiriti s tim da nam je to na neki način obaveza i da moramo na taj način razmišljati - kazao je Bajrović napominjući da korona ne smije zaustaviti rad kulturnih institucija i radnika.

Anočić, koji je i autor teksta "O medvjedima i ljudima“, kazao je da je to predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima.

- Svi likovi su kroz život ne svojom krivnjom stekli neko 'oštećenje'. To 'oštećenje' ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda, ali to ne znači da se radi o lošim ljudima, niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju 'medvjedi' i pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… - naveo je Anočić.

Rad na predstavi, kako je dodao, odvijao se u lijepoj atmosferi i dobrim odnosima među učesnicima. Glavne uloge nema, sve su, kako je dodao, nekako podjednake i pokazuju bogatstvo ove priče i ansambla koji je na njoj radio.

Dramaturginja Džejna Hodžić, te glumci u predstavi Minka Muftić, Nerman Mahmutović, Merima Lepić Redžepović i Aleksandar Seksan su kazali da je rad sa Anočićem bio zanimljiv, kreativan i inspirativan, kao i tekst po kojem je nastala predstava.    

- U ovim nezahvalnim vremenima mi smo vrlo zahvalno radili, i bez lažne skromnosti, Narodno pozorište i sve ljude ovdje smatram velikim pobjednicima. Brojimo dane do premijere. Budimo više ljudi, nego medvjedi - kazala je Lepić Redžepović.

Broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima NPS je ograničen, a za publiku je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice tokom boravka u zgradi pozorišta i za vrijeme trajanja predstava.

Pogledajte https://fena.ba/video/5014

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Alc8JKAdV6syzWdlc_EAHkNJIlRmRNjX?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana