Bosna i Hercegovina     | 25.10.2020. 12:09 |

Krug 99 o 'Građanskom društvu i demokratskoj državi nasuprot etno nacionalizma'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. oktobar (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" posvetila je redovnu nedeljnu sesiju u online formatu temi 'Građansko društvo i demokratska države nasuprot etno nacionalizma'.

Docent dr. Slaven Kovačević smatra da se u Bosni i Hercegovini, ako će se poštivati internacionalni dokumenti, mora osigurati jednakopravnost svih građana ove države, u svim pravima uključujući i politička.

- Tako ćemo jedino dobiti društvo jednakih šansi i na taj način osigurati potpunu demokraciju. Postavlja se pitanje kako ćemo to izvesti. Tako što će građani ove države, iskreno se nadam da je njihova želja građanski koncept, izabrati one političke predstavnike koji mogu promijeniti Ustav i obaviti tranziciju, sa ovog etnički utemeljenog koncepta koji nosi elemente sistemske diskriminacije u onaj, prisutan u državama EU i modernog zapada, gdje je građanin ili pojedinac nosilac svih političkih prava - kazao je.

Kako Kovačević ističe, 'učinit ćemo to kad politički predstavnici ove države budu spremni da ispunjavaju uvjete kao što je npr. onih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.' Time bismo, ističe, preuzeli evropske norme i standarde.

- Svaki put kad vidimo da neko od političkih aktera neće te standarde odnosno protivi se provođenju tih 14 prioriteta, onda znamo da oni rade direktno protiv evroatlanskih integracija u BiH - smatra.   

Kako Kovačević kaže 'nama treba građanski koncept u kojem etnička pripadnost neće i ne smije značiti bilo koji stepen većih prava, političkih ili bilo kojih drugih, da bi svaki građanin jednako učestvovao u društveno-političkom životu.'

- Time bismo stvorili sistem u kojem samo najbolji među nama vrše vlast i obavljaju politički posao, u korist i uime svih bh. građana. Taj građanski koncept ne poništava niti narušava bilo čija etnička, vjerska, religijska, kulturološka osjećanja. Građanski koncept je zaštitnik takvih ideja, ali to ne smije biti dijelom političkih prava etničke zajednice jer je građanin nositelj suvereniteta ove države - naglasio je.

Magistar Nerin Dizdar naglašava da, 'sa pravnog stanovišta, građanska država nije samo ideal, nije opcija. Ona je obaveza Bosne i Hercegovine jer su, u krajnjem slučaju sve evropske države građanske države'.

- Demokratska država ne može biti nikakva drugačija, nego građanska. Bilo kakvo davanje preferensi ili većeg prava određenim grupama, na osnovu njihovog identiteta u odnosu na druge, naziva se rasizam i diskriminacija - naglasio je.

Potvrda da je to tako, kaže on,  je u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Prva je presuda Sejdić-Finci protiv BiH, zatim presuda u slučaju Pilav i presuda u slučaju Zornić.

- Dok su se prve dvije uglavnom parcijalno bavile izborom konkretno u Predsjedništvo BiH i Dom naroda, presuda Zornić je obuhvatila ukupan politički sistem BiH. Tom presudom naloženo je BiH da napusti etnički model biranja i da se uspostavi građanska država. Etnički model proglašen je u toj presudi retrogradnim modelom, koji je poslužio samo da bi se zaustavio rat u BiH - naglasio je.

Kako prof. dr. Džemal Sokolović ističe 'mi se svi u BiH nalazimo pred dilemom i izborom hoćemo li državu u kojoj će, on (taj jedan) i on (onaj drugi) i on (onaj treći), njih trojica i samo oni biti država ili ćemo državu u kojoj ćemo svi biti država'.

- Pa izaberite - naglasio je.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović pozvao je, u uvodnom dijelu, subjekte političkog života i javnog djelovanja da se pristupi izradi 'realne strategije izlaska iz stanja u kojem se već trideset godina nalazimo'.

- Izrada takve strategije, uvjeren sam, jeste izrada građanskog koncepta demokratske države Bosne i Hercegovine - naglasio je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo