Magazin     | 24.10.2020. 10:28 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. listopada (FENA) - 

- 1601. Umro Tycho Brahe, danski astronom i znanstvenik. Izgradio je opservatorij Uranienborg na otoku Hven, nedaleko od Kopenhagena i posvetio se osmatranju planeta, posebno Marsa. Otkrio je novu zvijezdu u sazviježđu Kasiopeje.

- 1648. Vestfalskim mirom, koji su zaključili njemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Mirovnim ugovorom potvrđena načela Augsburškog vjerskog mira iz 1555. o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata.

- 1795. Pruska, Austrija i Rusija izvršile treću podjelu Poljske. Kao suverena država Poljska je obnovljena tek 1918. godine.

- 1882. Njemački bakteriolog Robert Koch otkrio bakteriju koja izaziva tuberkulozu - Kochov bacil. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća. Također, pronašao je uzročnike kolere.

- 1889. Rođen Mustafa Golubić, poznat i po nadimku Mujko, prvobitno pripadnik Mlade Bosne, potom Crne ruke, komunista i sovjetski obavještajac.

- 1912. Završena Kumanovska bitka u kojoj je Prva srpska armija tijekom dvodnevnih borbi potpuno potukla tursku Vardarsku armiju, zadavši presudan udarac Turcima u Prvom balkanskom ratu. Turci se povukli u neredu prema Bitolju, a srpska vojska uputila se prema Skoplju i Velesu.

- 1929. Dogodio se Crni četvrtak, slom burze na Wall Streetu koji je započeo dvanaestogodišnju Veliku depresiju u SAD.

- 1945. Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih naroda koju je u lipnju 1945. u San Franciscu potpisala 51 zemlja osnivač svjetske organizacije, uključujući Jugoslaviju.

- 1946. Osnovan Nogometni klub Sarajevo. U bivšem prvenstvu Jugoslavije, osvojio je dva naslova prvaka, i šesti je na jugoslavenskoj nogometnoj ljestvici svih vremena. Danas, Sarajevo je jedan od najjačih u Premijer ligi BiH, gdje je dosad osvojio sedam puta prvenstvo i šest puta kupa BiH. Svoje domaće utakmice igra na stadionu "Asim Ferhatović Hase", često zvan "Koševo", s kapacitetom od 37.500 sjedala. Navijači kluba su "Horde zla", koji postoje od 1987. godine.

- 1948. Umro Franz Lehar, austrijski skladatelj mađarskog porijekla. Uglavnom je poznat po operetama, od kojih je najuspješnija i najpoznatija Vesela udovica.

- 1974. Umro David Fyodorovich Oistrakh, ruski violinista i dirigent, jedan od najvećih majstora violine 20. stoljeća.

- 1991. U Sarajevu konstituirana prva Skupština srpskog naroda u BiH. Za prvog predsjednika izabran Momčilo Krajišnik. Skupština usvojila deklaraciju o pravu srpskog naroda na samoopredjeljenje.

- 2005. Umrla Rosa Parks, prva crnkinja koja se 1955. usudila da prekrši tadašnje rasne zakone na jugu SAD-a, u saveznoj državi Alabama, odbivši da ustupi mjesto u autobusu predviđeno za bijelce.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo