Svijet     | 23.10.2020. 17:07 |

Iran stavio američkog ambasadora u Iraku na crnu listu u recipročnom potezu

FENA Internet

TEHERAN, 23. oktobra (FENA) - Iran je u petak stavio na crnu listu američkog ambasadora u Iraku i još dvoje diplomata, nakon sličnog poteza Sjedinjenih Država protiv iranskog ambasadora u Bagdadu, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik ministarstva Saeed Khatibzadeh napisao na Twitteru da je ambasador Matthew Tueller "imao glavnu ulogu u koordinaciji terorističkih akata u Iraku i šire", uključujući atentat na iranskog zapovjednika Qassema Soleimanija, ubijenog u američkom raketnom udarom na Bagdad u januaru.

Irak je jedna od rijetkih zemalja koja je saveznica i Sjedinjenih Država i Irana, koje su pružile vojnu podršku u kampanji protiv Islamske države 2014-2017. Iračani se brinu da bi ove dvije zemlje mogle koristiti iračku teritoriju za posrednički rat.

Potez Teherana, koji omogućava zapljenu imovine sankcionisanih pojedinaca unutar Irana, simboličan je i vjerojatno neće imati nikakvog uticaja na američke diplomate, prenio je Reuters.

U četvrtak su Sjedinjene Države stavili na crnu listu Iraja Masjedija, iranskog ambasadora u Iraku, navodeći da godinama nadgleda obuku i podršku iračkih militantnih grupa odgovornih za napade na američke i koalicijske snage u Iraku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta