Svijet     | 23.10.2020. 17:03 |

Pompeo intenzivira napore na okončanju sukoba u Nagorno Karabahu

FENA Internet

BAKU/YEREVAN, 23. oktobra (FENA) – Azerbejdžaske i snage etničkih Armena sukobile su se u nekoliko regija Nagorno Karabaha u petak, satima prije nego što bi trebali početi razgovori u Washingtonu u pokušaju da se okončaju najsmrtonosnije borbe u planinskoj enklavi u više od četvrt stoljeća.

Planirano je da se američki državni sekretar Mike Pompeo sastane s ministrima vanjskih poslova Azerbejdžana i Armenije u novom pokušaju okončanja skoro jednomjesečnog sukoba u kome je prema tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina poginulo 5.000 ljudi.

Kratko prije nego što bi trebali početi razgovori u Washingtonu, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio je novinarima u Istanbulu kako se nada da bi Moskva i Ankara mogle zajednički raditi na rješavanju sukoba.

Ponavljajući zahtjev za turskom ulogom u posredovanju koje su dugo predvodile Sjedinjene Države, Rusija i Francuska, on je kazao: „Turska vjeruje da može imati isto pravo kao Rusija da bude angažovana u nalaženju mirnog rješenja“.

U posljednjim sukobima, azerbejdžansko ministarstvo odbrane javilo je o borbama u nekoliko regija, uključujući teritorije blizu linije kontakta koja dijeli dvije strane.

Armensko ministarstvo odbrane također je izvijestilo o borbama u nekoliko regija i saopćilo je da je grad Martuni u Nagorno Karabahu granatiran tokom noći. Azerbejdžan je to negirao, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo