Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 15:11 |

Obilježen Evropski dan civilne pravde u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Više od 10 studenata Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu na radionici o temi „Nezavisnost pravosuđa! Nezavisnost koga, nezavisnost od koga i nezavisnost od čega?“ je imalo priliku da se upozna sa funkcioniranjem pravosudnog sistema u BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH), u sklopu projekta „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“, kojeg finansira Evropska unija je na ovaj način obilježilo Evropski dan civilne pravde, pružajući priliku studentima da iskažu svoje mišljenje o radu bh. pravosudnih institucija.

Profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranka Račić govorila je o važnosti neovisnosti pravosuđa i značaju interesovanja građana, posebno mladih, za pitanja reforme pravosuđa.

Sudija Općinskog suda u Visokom-odjeljenje u Olovu Edin Bičo i sudija iz Nizozemske Kees van der Wide, koji trenutno radi na poziciji višeg pravnog savjetnika o pitanjima integracije u Evropsku uniju pri VSTV-u BiH, podijelili su priče iz prakse o važnosti nezavisnosti za svakodnevni rad sudije.

Studenti su iznijeli svoje stavove o trenutnoj situaciji u pravosuđu BiH i izrazili interes da budu uključeni u daljnje rasprave o ovoj temi.

Radionica je završena zaključkom da pravosuđe u BiH mora biti neovisno, odgovorno i služiti građanima. Temeljni koncept sudske nezavisnosti postoji prije svega radi dobrobiti svih građana.

- Učešće u edukacijama neformalnog obrazovanja, koje imaju za cilj osnaživanje nas mladih da se uključimo u razvoj demokratskog društva i procese donošenja odluka, su važan aspekt individualnog i društvenog napretka. Otvaranje institucija vlasti i njihovo približavanje građanima, a posebno mladima, rezultirat će većim povjerenjem u njihov rad i efikasnost - kazala je magistrica politologije i budući doktorant na Univerzitetu u Sarajevu Amna Tuzović.

Dodala je da je današnja radionica dobar korak približavanja VSTV-a BiH građanima i ostvarivanja međusobne saradnje, zbog čega joj je posebno drago što je, zajedno s ostalim mladima, dala svoj doprinos u tome.

Evropski dan civilne pravde obilježava se svake godine tokom posljednje sedmice oktobra, a ima za cilj da građanima približi pravosudni sistem, odnosno da im pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava, kao i način njihovog ostvarivanja i zaštite kroz funkcionisanje pravosudnog sistema – saopćeno je iz VSTV-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'