Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 14:13 |

KS - Odobreno 110.000 KM za različite vidove pomoći borcima povratnicima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS za odobravanje 65.000 KM u svrhu podrške održivom povratku pripadnicima boračke populacije u općine Sokolac, Rogatica, Rudo, Foča i Novo Goražde, te Foča-Ustikolina.

Sredstva će biti utrošena za sufinansiranje infrastrukturnih projekata ovih općina, kao i ustanova i udruženja koji podržavaju i promoviraju održivi povratak.

Od pomenutog iznosa sredstava, 15.000 KM bit će utrošeno za sufinansiranje radova na asfaltiranju lokalnog makadamskog puta za selo Rakitnica u općini Rogatica, 12.125 KM za sufinansiranje projekta rekonstrukcije i sanacije dijela niskonaponske nadzemne mreže TP "Kozara" za naselje Pribjenovići u MZ Podkozara, na području općine Novo Goražde, te 9.000 KM za sufinansiranje asfaltiranja lokalnog makadamskog puta na relaciji Vran Do-Vragolovi-Karačići u općini Rogatica.

Dio preostalih sredstva  u iznosu od 9.000 KM bit će uplaćen na račun Udruženja za povratak, zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa, ekologiju i održivi razvoj „Sopot" Sarajevo za sufinansiranje projekta rekonstrukcije i sanacije lokalnih puteva na relaciji naselja Grebak-Dobre Vode-Straganci-Jabuka, na području općine Foča-Ustikolina i općine Foča-RS. Udruženju žrtava rata „Foča 92-95" bit će uplaćeno 8.000 KM za sufinansiranje projekta sanacije i asfaltiranja puta do mezarja Jeleč, na području MZ Jeleč, Udruženju građana za održivi povratak „BEHAR" Sarajevo bit će uplaćeno 5.000 KM za sufinansiranje projekta sanacije seoskog makadamskog puta na relaciji sela Bukovik - Žulj na području općine Sokolac.

Također, Udruženju „Istočna Bosna“ Sarajevo bit će dodijeljeno 4.875 KM za sufinansiranje projekta rekonstrukcije lokalnog makadamskog puta na relaciji sela Kozadre - Gučevo na području MZ Stjenice u Općini Rogatica, te 2.000 KM Udruženju „Istočna Bosna“ Sarajevo za sufinansiranje projekta rekonstrukcije lokalnog puta od centra naselja Strgačina do naselja Grabovik na području MZ Strgačina u Općini Rudo.

Ministarstvo za boračka pitanja je u ovoj godini, kroz različite vidove pomoći, odobrilo ukupno 110.000 KM za borce - povratnike u prijeratna mjesta prebivališta.

Kroz pojedinačne iznose, oko 45.000 KM odobreno je pripadnicima ove populacije za kupovinu građevinskog materijala za kuće i pomoćne objekte, nabavku poljoprivrednog materijala i mašina, te kupovinu stoke – sapćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo