Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 13:28 |

Sjednica VSTV-a BiH - Odgođen izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) – Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTVBiH) prolongiralo je za 60 dana izbor/imenovanje glavnog federalnog tužitelja, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.

Iako je dnevnim redom dvodnevne sjednice VSTV-a bilo predviđeno imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH, to se nije dogodilo, a VSTV će, kako je zaključeno, u međuvremenu zatražiti tumačenje Ustavnog suda FBiH i Ureda visokog predstavnika (OHR-a).

Naime, na rang-listi za glavnog federalnog tužitelja u najuži izbor su kao najuspješniji kandidati ušli - Munib Halilović, Dubravko Čampara i Saša Sarajlić.

S obzirom na to da se radi o rukovodećoj poziciji, prilikom imenovanja se, između ostalog, mora voditi računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih, a u kontekstu pitanja distribucije ključnih funkcija u FBiH.  

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija (premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH, predsjednik Ustavnog suda FBiH i glavni federalni tužitelj), najviše dvije se mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Inače, pozicija glavnog federalnog tužitelja ostala je upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkada je za vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom