Svijet     | 23.10.2020. 12:53 |

Libijske zaraćene strane potpisale sporazum o primirju

FENA Internet

ŽENEVA, 23. oktobra (FENA) – Libijske zaraćene strane potpisale su danas sporazum o trajnom primirju u svim regijama zemlje, mjesecima nakon što su se linije fronta stablizirale nakon neuspjele ofanzive snaga s istoka zemlje na prijestonicu Tripoli.

Za sporazumom zaključenim u Ženevi nakon razgovora između vojnih predstavnika međunarodno priznate Vlade nacionalne sloge (GNA) i Libijske narodne vojske (LNA) zapovjednika s istoka zemlje, Khalife Haftara, uslijedit će političke rasprave u Tunisu narednog mjeseca.

Prvi komercijalni putnički avion na letu iz Tripolija u više od godinu dana sletio je danas u istočni grad Benghazi, dok je vršiteljica dužnosti mirovnog posrednika UN-a za Libiju Stephanie Williams pozdravila postizanje sporazuma između dvije strane.

-  Put je bio dugačak i vremenom je postajao teži. Vaš patriotizam bio je vaš put naprijed, i bili ste u stanju da postignete sporazum – izjavila je ona nakon ceremonije potpisivanja.

Brojni prethodni diplomatski napori na rješenju unutrašnjeg libijskog sukoba naišli su, međutim, na haotičnu realnost na terenu niza oružanih grupa koje se bore za kontrolu nad gradovima i državnim institucijama, podržani suparničkim vanjskim silama.

Williams je izjavila u obraćanju nakon ceremonije potpisivanja kako se nada da će sporazum omogućiti raseljenim licima i izbjeglicama da se vrate svojim domovima, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana