Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 17:39 |

Promovisan Priručnik o postupanju u slučajevima nasilja nad LGBTI osobama

FENA Saopćenje

KONJIC, 22. oktobra (FENA) - Promocija Priručnika o postupanju policijskih službenika u slučajevima nasilja nad LGBTI osobama, koji je izrađen u okviru projekta "Zaštita ljudskih prava: Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama", održana je danas u Konjicu. 

Promociju realizuje Udruženje "Mreža policijskih službenica" uz podršku Ambasade SAD.  

Izradi Priručnika prethodile su dvije edukacije za policijske službenike na temu "Istraživanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje", kojoj je prisustvovalo 80 službenika iz cijele BiH, saopćeno je iz Udruženja "Mreža policijskih službenica".

Na današnjoj promociji autori Priručnika govorili su o njegovom značaju za rad policije, pri čemu su posebno istakli potrebu za povećanjem senzibiliteta policije u radu sa LGBTI osobama, prepoznavanju, te blagovremenom istraživanju i dokazivanju krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Naglašeno je da zločini iz mržnje šalju snažnu poruku netrpeljivosti i izazivaju veliki strah u zajednici prema kojoj su usmjerene zbog čega je bitno da država reagira odmah.

U uvodnom izlaganju, naglašeno je da BiH karakterizira visok stepen homofobije, bifobije i transfobije, čije je uzrok najvećim dijelom neinformiranost, zbog čega su LGBTI osobe izložene stalnoj diskriminaciji i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava.

Budući da krivična djela počinjena iz mržnje imaju tendenciju eskaliranja, veoma je značajno blagovremeno i adekvatno reagiranje policije. Posebno je naznačeno da je policija servis svih građana i da ovlaštene službene osobe moraju postupati profesionalno u svakom konkretnom slučaju bez ispoljavanja predrasuda prema bilo kome.

Priručnik će biti distribuiran svim policijskim agencijama u BiH.

Jačanje kapaciteta policije u borbi protiv nasilja nad LGBTI osobama doprinijet će povećanju povjerenja u policijske strukture i većem broju prijava krivičnih djela, a uspješne istrage i procesuirana krivična djela preventivno će uticati i na potencijalne počinioce.

Autori Priručnika su policijske službenice Kristina Jozić i Aida Cacan, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Marija Lučić Ćatić i Jozo Blažević iz Sarajevskog otvorenog centra.            

                                                                 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana