Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 16:04 |

Podignuta optužnica protiv Mehmedagića i Pekića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića (1962.),  direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), i Muhameda Pekića (1991.), rukovoditelja Odsjeka za cyber-sigurnost OSA-e BiH.

Mehmedagić i Pekić se terete da su, tokom augusta 2020. godine, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e BiH u svrhe privatnih i osobnih interesa, a kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

- Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima - saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog da se za Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH kako bi se postupak mogao neometano voditi. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'