Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 15:14 |

Koç u posjeti Osnovnoj školi 'Alija Nametak' u Zenici

FENA Saopćenje

ZENICA, 22. oktobra (FENA) - Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç posjetio je danas Osnovnu školu "Alija Nametak" u zeničkom prigradskom naselju Pehare gdje je s nadležnima razgovarao o mogućim zajedničkim ulaganjima u ovu školu.

U pratnji ambasadora bili su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović i članovi Uprave škole na čelu s direktoricom Hatidžom Dedić te predstavnicima Vijeća roditelja.

Kozlić je naglasio da prostor na kojem je smještena škola ima veliki kapacitet za obrazovanje i društvenu zajednicu, te da je Ministarstvo nedavno okončalo izradu idejnog projekta za izgradnju modernog sportskog igrališta u vrijednosti oko 250.000 KM.

- S ambasadorom sam razgovarao o mogućnostima zajedničkog ulaganja, jer na ovom prostoru gravitira oko 10.000 stanovnika i postoji velika potreba i za sportskim terenima, ali i drugim sadržajima koji se mogu smjestiti na prostoru površine oko 22 duluma - kazao je Kozlić, navodeći da su već planirana inicijalna sredstva za početak izgradnje sportskog igrališta.

Ambasador Koç došao je u posjetu na poziv Asocijacije Mostovi prijateljstva, a ovom prilikom je u parku OŠ "Alija Nametak" zasadio drvo prijateljstva BiH i Turske. Poručio je da prema Bosni i Hercegovini i Zenici gaji najljepše osjećaje te da je sretan što je to prijateljstvo uzajamno.

- Posadili smo simbol koji će govoriti upravo o našim lijepim odnosima i njegovanju naših odnosa, a drvo će ovoj djeci biti primjer kako se prijateljstva njeguju i kako se unapređuju - kazao je ambasador Koç, poručivši da će Turska nastaviti pomagati prijateljski narod BiH.

Turska ambasada i druge institucije Republike Turske u BiH, kao što su TIKA, Turska vojna misija i Institut Yunus Emre, prethodnih godina podržali su brojne projekte iz oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture i sporta širom BiH.

Samo Turska vojna misija u BiH trenutno na području Zeničko-dobojskog kantona realizira ulaganja u infrastrukturu četiri škole u Zenici i jednoj školi u Visokom u iznosu od 450.000 KM, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo