Bosna i Hercegovina     | 22.10.2020. 14:30 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Federalna vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost na sklopljeni Okvirni sporazum o preventivnom arheološkom istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta na trasi autoceste na Koridoru Vc, autocesta koje se ne nalaze na trasi Koridora Vc i brzih cesta i za provedbu ovog zaključka zadužila Federalno ministarstvo kulture i sporta, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i Federalno ministarstvo financija.

Vlada FBiH je na 227. sjednici održanoj 25.6.2020. godine donijela Odluku kojom je obvezala Autoceste FBiH da, u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, organiziraju preventivna arheološka istraživanja i zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na trasama ovih prometnica na teritoriju Federacije BiH. Za izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja i zaštitu lokaliteta i spomenika kulture na ovim trasama angažiran je Zavod za zaštitu spomenika, kao federalna upravna organizaciju u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Nakon stupanja na snagu Okvirnog sporazuma, sukladno stupnju spremnosti projekata za arheološka istraživanja na pojedinačnim dionicama će biti potpisani pojedinačni ugovori.

 

IZJAŠNJENJE O INICIJATIVI

Federalna vlada je danas ocijenila da ne postoji potreba za autentičnim tumačenjem Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je inicijativom tražio ministar unutrašnjih poslova Unsko­sanskog kantona Nermin Kljajić.

Naime, Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života. Što se tiče posebnog staža, u Zakonu je jasno propisan krug osoba kojima će poseban staž biti uračunat u penzijski staž, i to samo uz saglasnost osobe na koju se taj staž odnosi.

 

INOVIRATI ZAKON O ODUZIMANJU NEZAKONITO STEČENE IMOVINE

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom o realizaciji zaključka od 19.10.2017. godine i poduzetim aktivnostima s ciljem izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Vlada je danas potvrdila opredjeljenje o potrebi izmjena i dopuna ovog zakona čime bi bilo omogućeno da imovina i novčana sredstva oduzeta po osnovu pravosnažnih presuda proisteklih u obavljanju poslova iz nadležnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom budu uplaćivana, odnosno dodjeljivana u humanitarne svrhe i rad Agencije.

To bi stvorilo i pretpostavke za efikasniji sistem postupanja sa oduzetom imovinom i očuvanjem njene vrijednosti, te omogućilo Federalnoj agenciji upravljanje trajno oduzetim predmetima iz krivičnih djela i predmetima i imovinskom koristi pribavljenim izvršenjem prekršaja, a koji su trajno oduzeti u sudskim postupcima.

Danas je Federalna agencija zadužena da, u skladu s nadležnostima, formira radnu grupu za izradu izmjena i dopuna, te da Vladi dostavi Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

 

USVOJEN STRATEŠKI PLAN KOMUNIKACIJA VLADE FBiH

Na današnjoj sjednici je usvojen Strateški plan komunikacije Vlade Federacije BiH za period 2020. - 2022. godina. Sve federalne organe i službe navedene u ovom dokumentu Vlada FBiH je zadužila na provedbu zadataka za koje su označeni kao nosioci.

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću zadužen je da, u saradnji s resornim federalnim organima uprave i stručnim službama, te partnerskim organizacijama, pripremi i Vladi dostavi prijedlog optimalnog finansijskog i tehničkog rješenja za uspostavljanje novih komunikacijskih kanala.

Strateški plan komunikacije Vlade FBiH baziran je na smjernicama utvrđenim na osnovu prethodno provedene analize postojećeg stanja u oblasti komuniciranja, odnosa s javnošću, programskog djelovanja, kanala komunikacije te opredjeljenja Vlade da unaprijedi proces komuniciranja s javnošću, koji je prilagođen informaciono-komunikacijskim zahtjevima, te inovira kanale komunikacije. Sve planirane aktivnosti imaju za cilj uspostavljanje komunikacije kao dvosmjernog procesa s javnošću, te ostvarivanje većeg stepena transparentnosti u radu.

Ured za odnose s javnošću će, u skladu sa Strateškim planom komunikacije, pripremi Godišnji plan komunikacije Vlade FBiH za 2021. godinu, sa akcionim planom realizacije, te pripremiti Prijedlog odluke o web stranici Vlade FBiH i drugim komunikacijskim kanalima na društvenim mrežama.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH je danas donijela Odluku o sazvanju 65. skupštine dioničara JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo za 30.10.2020. godine. Za dnevni red je, između ostalog, predložila i razrješenje članova dosadašnjeg Nadzornog odbora uime državnog kapitala, a zbog isteka mandata na koji su imenovani. Za dnevni red ove skupštine predloženo je i imenovanje novih članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala.

Općini Travnik je data saglasnost da Kantonalnoj upravi za civilnu zaštitu Srednjobosanskog kantona ustupi na korištenje objekat na lokaciji kasarne „Slimena“.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je zadužena da s Tehničko-remontnim zavodom Hadžići d.d. Hadžići zaključi Ugovor o zakupu zatvorenog prostora u krugu ovog zavoda površine 200 m2, po cijeni od 4,68 KM/m2 sa uračunatim PDV-om, u periodu od 1.11.2020. do 31.12.2021. godine. Sredstva za realizaciju zakupa bit će obezbijeđena u Budžetu FBiH, na poziciji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Prihvaćen je 28. tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za period 1.7.2020. - 30.9.2020. godine. Zaključno sa ovim izvještajnim periodom, podaci o nekretninama su aktivnostima Projekta usuglašeni za 248 katastarskih općina, što je pet više u odnosu na Projektom registracije nekretnina predviđenih 243 katastarske općine.

BH Telecom Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar dostavili su izvještaje o radu njihovih nadzornih odbora za period 1.6.-31.8.2020., odnosno 1.7. - 30.9. 2020. godine.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama javnih preduzeća i privrednih društava Vlada FBiH danas je opunomoćila Amadea Mandića (Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo), Adnana Frljka (Zrak d.d. Sarajevo), Kenana Osmanagića (Hrvatska pošta d.o.o. Mostar) i Zlatana Bilanovića (Binas d.d. Bugojno).

Federalna vlada danas je dala saglasnost na rješenje koje je 13.10.2020. godine donio federalni ministar rada i socijalne politike o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika Upravnog odbora Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Danas su donesene odluke o raspisivanju javnog konkursa i o utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje dva člana Nadzornog odbora privrednog društva KTK Visoko d.d. Visoko, uime državnog kapitala. Utvrđen je i tekst ovog javnog konkursa.

Nadzornom odboru privrednog društva Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići date su prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, zbog isteka perioda na koji su imenovani, te za imenovanje Muhidina Dautovića za vršioca dužnosti izvršnog tehničkog direktora i Halida Škrijelja za vršioca dužnosti izvršnog direktora zajedničkih službi, odnosno za članove Uprave ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže na dvanaest mjeseci.

Zbog isteka mandata, danas je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru Pretisa d.d. Vogošća za razrješenje dužnosti direktora ovog privrednog društva. Prethodna saglasnost data je i za imenovanje Sakiba Mustafagića za izvršnog direktora za tehniku, na period od četiri godine.

Danas su date prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, zbog isteka mandata, te za za imenovanje Dobroslava Galića (predsjednik), Bilala Tulumovića, Ante Vrdoljaka, Ibrahima Badžaka i Zlatana Lovrića (članovi) za vršioce dužnosti članova ovog nadzornog odbora, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Federalna vlada dala je prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Anela Kljake (predsjednik), Sulejmana Bećirevića, Daliborke Marić, Željka Petrovića i Mustafe Abdulahovića (članovi) za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Danas je Vlada ponišila ranije raspisani, te donijela Odluku o raspisivanju novog javnog konkursa i utvrdila nove kriterije za izbor i imenovanje Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Federalna vlada dala je saglasnost na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH o imenovanju Fuada Ćibukčića za direktora ovog fonda.

Nadzornom odboru BH­Gasa d.o.o. Sarajevo date su prethodne saglasnosti imenovanje Jasmina Salkića za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća, kao i za imenovanje Rijada Mutapčića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i transport gasa, u oba slučaja do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta