Bosna i Hercegovina     | 25.10.2020. 10:44 |

Vrbanjac: 'Mehramet' spremno dočekuje i drugi val koronavirusa (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" je od početka pandemije virusa COVID -19 prilagodilo aktivnosti novonastalim okolnostima, pridržavajući se svih mjera nadležnih institucija, a spremno dočekuje i drugi val korone.

Samo za prva dva mjeseca od početka pandemije, "Merhamet" je podijelio raznovrsnu pomoć vrijednu oko 1,5 miliona KM, a do sada je ta pomoć ukupno iznosila blizu tri miliona KM.

Pomoć se ogledala u hrani, prehrambenim i higijenskim paketima, sredstvima za dezinfekciju, potom pomoć u medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama.

Zajedno sa Udruženjem građana porijeklom iz Sandžaka upućena je pomoć građanima Sandžaka tokom dramatične situacije sa koronavirusom. Ta je pomoć iznosila više od 300.000 KM.

Na taj način, kako je kazao za Fenu predsjednik "Merhameta" Kenan Vrbanjac, pokazali su da "Merhamet" ne djeluje samo u BiH, nego i van granica domovine, u čitavom svijetu.

Po njegovim riječima, "Merhamet" je od početka pandemije koronavirusa izašao u susret građanima, a mnogo je ljudi bilo u stanju socijalne potrebe. Dnevno su primali na stotine telefonskih poziva.

Pojasnio je da je teško doći do ljudi, do porodica kojima je potrebna humanitarna pomoć, jer ih stid i ponos sprečavaju da se obrate.

- Nažalost, ponovno nam se vraća ista slika i očekuje nas teška zima. Trebamo se pripremiti. Potrebno je da svi građani pripaze na svoje komšije, da nas obavijeste o potrebama ljudi. Ukoliko imaju takvih saznanja, da nam jave – rekao je Vrbanjac.

Naglasiio je da se čovjek ne treba stidjeti da traži ukoliko ima potrebu, jer "sramota je ukrasti, a nije sramota zatražiti".

Podsjetio je da "Merhamet" nastoji kroz određene projekte ublažiti teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH, djelovanjem posredstvom svojih narodnih kuhinja i drugim vidovima pomoći.

Inače, misija Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" od 1913. godine bila je i ostala briga o najugroženijim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini i čuvanje njihovog dostojanstva. Tu svoju misiju "Merhamet" ostvaruje na temeljima civilizacijskih, humanitarnih i načela islamske teorije i prakse.

Korisnici "Merhametovih" usluga su djeca bez roditeljskog staranja, porodice šehida i boraca, porodice ratnih vojnih invalida, izbjegla i raseljena lica, osobe sa invaliditetom, osobe ometene u psiho-fizičkom razvoju, materijalno neobezbijeđene, a za rad nesposobne osobe, stare osobe bez porodičnog staranja, osobe koje se odvikavaju od droge.

Svoju snagu "Merhamet" je od prvih koraka načinjenih daleke 1913. godine crpio u svom narodu koji je u ovoj organizaciji prepoznao svojevrsno utočište i neprobojni bedem bošnjačkog dostojanstva, a, umnogome, i identiteta.

Ostalo je upamćeno obraćanje Džemaludina ef. Čauševića muslimanskom stanovništvu Sarajeva prigodom osnivanja "Merhameta" 1913.godine: "Braćo muslimani! Neka vam je na srcu 'Merhamet', na jeziku merhamet, a i kad se džepa dotaknete sjetite se 'Merhamet' društva pomoću kojeg ćemo – ako Bog da – otkloniti svaku neugodnost što dolazi zbog siromaštva – irhamu … ve Ahsinu…".

Povod tadašnjim najuglednijim Sarajlijama je da se angažiraju na pomaganju socijalno najugroženijih sugrađana i da spriječe sve učestalije prosjačenje. S tim nijetom stvoren je "Merhamet".

Pogledajte https://fena.ba/video/5011

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Us2tzljYuwmDNnr6qAPJneNZSCjytK48?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo