Kultura     | 22.10.2020. 11:50 |

Počeo treći Sarajevo Innovation Summit - Kriza nas uči novim lekcijama

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Treći Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu počeo je danas u online izdanju pozdravnim govorima dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmine Selimović i idejnog tvorca Summita Amile Pilav-Velić koje su istakle značaj visokoobrazovnih institucija u kontekstu inovacija.

- Inovacije danas predstavljaju jedan od najvažnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta, a saradnja između obrazovnog, poslovnog te javnog sektora postaje imperativ održivog ekonomskog razvoja. Realizacija ovakvog događaja sigurno će doprinijeti  institucionaliziranoj saradnji s poslovnim sektorom te omogućiti prenos najboljih praksi kroz “Open science” model. Ovakav vid saradnje promovirat će regionalni ekonomski rast, kreiranje novih radnih mjesta ali i sve značajniju ulogu visokog obrazovanja u tom smislu te reducirati jaz koji postoji između istraživačkih institucija i poslovnog sektora te povećati inovativni kapacitet akademske zajednice - rekla je dekanesa Selimović.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je jedan od primjera obrazovne institucije u našoj zemlji koja "živi" takav koncept. O tome svjedoče brojne aktivnosti i projekti koje realizira ovaj fakultet, ali i međunarodne akreditacije i priznanja za kvalitetu koje ga svrstavaju u pet posto najboljih svjetskih poslovnih škola i fakulteta.

  - Danas, kada se cijeli svijet suočava s jednom od najvećih kriza u savremenoj historiji čovječanstva, fokus ovogodišnjeg Samita je na digitalnoj transformaciji i otpornosti ekonomije da se održi u novom normalnom. Kriza nas definitivno uči novim lekcijama, postcovid era i oporavak od krize pokazat će koliko smo ih naučili i da li su naši odgovori bili dovoljno dobri – navela je Pilav-Velić.

Kao prvi keynote govornik Zlatko Lagumdžija ja naglasio značaj inovacija, digitalne transformacije i leadershipa za rast ekonomije i tehnološke moći, te prosperiteta, znanja, budućnosti i vrijednosti. 

  - Sarajevo Innovation Summit je veoma značajna inicijativa za razvoj i nepredak Bosne i Hercegovine. Neophodno je preokrenuti krizu u priliku za unapređenje i rekonstruiranje ekonomskog sistema i društva -  rekla je Aida Hadžialić, najmlađa ministrica u historiji Vlade Kraljevine Švedske.

Direktor odjela za finansijski održivi razvoj u J. Safra Sarasin banci Saša Bešlić je kazao da će "jedna trećina ukupnog stanovništva na planeti živjeti u dvije zemlje svijeta".

-To nam je značajan indikator gdje će se digitalne, finasijske i druge inovacije dešavati u budućnosti. Istovremeno, izazovi u kontekstu klimatskih promjena, urbanizacije i cjelokupne održivosti će rasti - dodao je Bešlić. 

Program Samita obuhvata dvije panel diskusije: „New normal – Is your technology ready for the new digital reality?;  „Digital art cultural experiences in the post Covid era. 

Osnovna ideja Samita je okupljanje vodećih stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija omogućavajući prezentovanje dobrih praksi i razmjenu znanja i iskustava sa ciljem stimulisanja inovacija i kreiranja adekvatnog okruženja, saopćeno je iz EFSA. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo