Ekonomija     | 21.10.2020. 15:16 |

Završeni radovi na probijanju tunela Počitelj (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 21. listopada (FENA) - Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela dugog 1.163 metra, a kojoj su među ostalima prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i projekt menadžer ispred izvođača radova Cai Lei.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je kako je ovo vrlo važan događaj za BiH.

- Govorimo o Koridoru Vc koji jedini nije osjetljiv na utjecaj pandemije koronavirusa. Nije osjetljiv zato što to mi tako hoćemo, jer nam pruža velike šanse održati neku investicijsku temperaturu u Bosni i Hercegovini i značajno utječe na to da nam se ekonomija ne sroza kao što se dogodilo u većini svjetskih zemalja u znatno većim postotcima od ovog kojeg mi imamo - kazao je premijer Novalić.

 Po njegovim riječima, ovaj koridor će biti gotov onog momenta kad se isprojektuju i zatvore sve financije.

- Kolege iz EU kažu da će to biti urađeno 2021., mi smo malo pesimističniji i kažemo 2022. godine. Mi želimo 2028. završiti Koridor Vc, ali zato do 2022. moramo sve ugovoriti, sve isprojektovati i onda ovoj i budućoj generaciji poručiti: imat ćete Koridor tad i tad i da to tako i bude - dodao je federalni premijer.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju.

- Razvoj u izgradnji Koridora Vc sigurno je najveći katalizator gospodarstva u Bosni i Hercegovini, stoga je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija odlučno u davanju kontinuirane potpore JP Autoceste FBiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autocesta. Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići, na kojoj se nalazi tunel Počitelj, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, ali i za cijelu BiH - istaknuo je ministar Lasić.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hercegovina postala veliko gradilište.

- Sretan sam što je Hercegovina postala gradilište kako zbog turističkoga potencijala ovoga područja gdje se nalaze svjetski poznata odredišta kao što su Kravica, Međugorje te gradovi Čapljina Mostar i Neum, koji ovakvim kilometrima puta dobivaju priliku za čvrstu vezu s jadranskim primorjem i mogućnost za ubrzani gospodarski razvoj - poručio je ministar Lasić.

Direktor Autocesta F BiH Adnan Terzić naglasio je da tunel gradi bh. tvrtka te da je ovo samo mali dio Koridora Vc koji se radi. 

- To znači da BiH ima perspektivu  u građevini i cestogradnji - poručio je Terzić i naglasio da izgradnja tunela Počitelj ide ispred planiranog roka. 

Projekt menadžer ispred izvođača radova Cai Lei je zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji i desnu stranu tunela Počitelj otvorili, kako je kazao, čak prije četiri mjeseca planiranog roka završetka.

- China State Construction Engineering Corporation Limited i podizvođači uključujući kompaniju Euro-asfalt, su radili kao tim. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da nadiđemo teškoće prouzrokovane pandemijom koronavirusa i radimo prekovremeno kako bismo ubrzali proces projekta - kazao jer Cai Lei.

sudionicima današnje svečanosti obratili su se i predstavnici Delegacije EU U BiH, Ureda Evropske investicijske banke u BiH,  Veleposlanstvai NR Kine u BiH.

Poddionica Počitelj-Zvirovići dio je dionice Počitelj-Bijača, duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Ugovor za izgradnju potpisan je 20. lipnja 2019. godine s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited, radove na probijanju tunela Počitelj izvodi bh. firma Euro-Asfalt d.o.o. kao podizvođač, a vrijednost ugovora za radove LOT 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Prema ugovoru rok za završetak radova na poddionici Počitelj-Zvirovići LOT 1 je planiran za rujan 2021. godine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5003

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QWOGMPtbhfUC1d8E2FOiytJgtxAnLpwR?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije