FENA biznis     | 21.10.2020. 12:53 |

Nestlé objavio rezultate prodaje za prvih devet mjeseci u 2020. godini

FENA Saopćenje

Nestlé objavio rezultate prodaje za prvih devet mjeseci u 2020. godini

Sarajevo/Vevey, 21. oktobar 2020. - Najveća prehrambena kompanija na svijetu predstavila je poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine, te se osvrnula na dosadašnje poslovanje u vrijeme COVID-19 pandemije.

•                  Zabilježen je organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 3,3% i rastom cijena od 0,2%. Rast je podržan kontinuiranim snažnim zamahom u obje Amerike, te poslovanjem kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science. Zona Azije, Oceanije i subsaharske Afrike je u trećem tromjesečju zabilježila organski rast od 4,5%.

•                  Prodaja imovine i devizno poslovanje smanjili su prodaju za 12,9%. Ukupna objavljena prodaja smanjila se za 9,4% na 61,9 milijardi švicarskih franaka (u usporedbi sa 68,4 milijardi CHF u prvih devet mjeseci u 2019. godini).

•                  Trenutne strateške revizije kompanije odvijaju se u potpunosti prema planu. Postignut je daljnji napredak u upravljanju portfolijem. Akvizicija kompanije Aimmune Therapeutics završena je 13. septembra 2020. godine.

•                  Ažurirani su cjelogodišnji izgledi za 2020. godinu: Očekujemo cjelogodišnji rast organske prodaje od oko 3%. Očekuje se poboljšanje interno usklađene profitne marže i rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala.

 

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Nestlé je pokazao otpornost u teškom i nestabilnom okruženju. Naši su zaposlenici odgovorno i brzo djelovali kako bi ublažili utjecaj globalne pandemije, te su se brzo prilagodili promjenama u potrebama potrošača. Snažan organski rast je širokog raspona i podržan kontinuiranim zamahom u obje Amerike, poslovanju kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science, kao i ubrzavanjem našeg poslovanja kafom u trećem tromjesečju. Nastavljamo razvijati nš portfolij ubrzano i disciplinirano. Primjerice, kombinacijom snažnog organskog rasta i ciljanih akvizicija radimo na transformaciji kompanije Nestlé Health Science u moćnu prehrambenu i zdravstvenu kompaniju. Nedavne akvizicije Zenpep, Vital Proteins i Aimmune Therapeutics predstavljaju sljedeći korak u proširivanju naše prehrambeno-zdravstvene ponude.“

Pandemija COVID-19 i dalje različito utječe na organski rast, osobito s obzirom na kategoriju proizvoda i prodajni kanal. Kada je riječ o kategorijama proizvoda, potražnja za potrošnjom u domu, provjerenim markama i proizvodima s pozitivnim učincima na zdravlje je i dalje snažna. Proizvodi Purina PetCare, mliječni proizvodi, kafa za kućanstva i proizvodi Nestlé Health Science nastavljaju bilježiti snažan rast. Poslovanje slatkišima i vodom bilježi pad prodaje, što odražava njihovu jaku izloženost kanalima prodaje izvan doma i potrošnji u pokretu.

Kada je pak riječ o prodajnim kanalima, trgovina na malo značajno se ubrzala, što odražava kontinuiranu povišenu potražnju za potrošnjom u domu. Rast kanala izvan doma i dalje je značajno negativan, uz ublažavanje pada prodaje u trećem tromjesečju. E-prodaja porasla je za 47,6%, što predstavlja 12,3% ukupne prodaje Grupe, uz kontinuirani snažni zamah u svim drugim kategorijama.

Potpune rezultate možete pronaći na nestle.com.

 

Kontakt informacije:

Via Media d.o.o. Vrbaska 1, 71000 Sarajevo
T (+387 33) 72 00 20 F(+387 33) 72 00 21
press@viamedia.ba
www.viamedia.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo